Краще за санкції. Чому Україна має продовжувати атаки на нафтопереробні заводи у Росії, — Foreign Affairs

Удари українських дронів по російських нафтопереробних заводах дуже ефективні й мають негативніший вплив на Росію, аніж режим західних санкцій. Водночас побоювання Вашингтона щодо енергетичних ринків безпідставні.

Пожежа на Рязанському НПЗ. Джерело фото: РБК
Пожежа на Рязанському НПЗ. Джерело фото: РБК

Про це пише Foreign Affairs.

Загалом з жовтня Україна завдала щонайменше 20 ударів по російських нафтопереробних заводах. Метою цих атак є припинення постачання палива російським військовим і скорочення експортних надходжень, які Кремль використовує для фінансування своїх військових зусиль. До кінця березня Україна знищила близько 14% російських нафтопереробних потужностей і змусила російський уряд запровадити шестимісячну заборону на експорт бензину. Один з найбільших у світі виробників нафти тепер імпортує бензин.

Але адміністрація Байдена розкритикувала атаки на російські НПЗ і закликала Україну утриматися від них через побоювання, що удари призведуть до зростання світових цін на нафту.

Видання зазначає, що критика Вашингтона недоречна – атаки на російські НПЗ не матимуть того впливу на світові енергетичні ринки, якого побоюються американські чиновники. Ці удари знижують здатність Росії перетворювати нафту на придатні для використання продукти, але вони не впливають на обсяг нафти, яку країна може видобувати або експортувати.

"Фактично, з меншими внутрішніми нафтопереробними потужностями Росія буде змушена експортувати більше сирої нафти, а не менше, що призведе до падіння світових цін, а не до їх зростання. Дійсно, російські фірми вже почали продавати більше непереробленої нафти за кордон. Поки вони обмежуються російськими нафтопереробними заводами, атаки навряд чи призведуть до підвищення цін на нафту для західних споживачів.

Проте вони можуть завдати болю всередині Росії, де ціни на нафтопродукти, такі як бензин і дизельне пальне, почали стрімко зростати. Атаки на НПЗ досягають тих самих цілей, які західні партнери України ставили перед собою, але не змогли досягти за допомогою санкцій і обмеження цін на російську нафту: послабити фінансову і логістичну спроможність Росії вести війну, обмеживши при цьому ширшу шкоду для світової економіки. Київ повинен вигравати там, де це можливо, і кампанія зі знищення російських нафтопереробних потужностей принесе Україні вигоду з обмеженим ризиком", — йдеться у матеріалі.

Дивіться також: Нафтопереробка і військові обʼєкти. Удари по Росії від початку року (КАРТА)

FA зазначає, що Україна досі атакувала переважно нафтопереробні заводи, а не нафтові родовища або інфраструктуру експорту сирої нафти. Удари завдали значної шкоди російським нафтопереробним потужностям, скоротивши продуктивність на 900 тисяч барелів на добу. Очікується, що ремонт буде повільним та дорогим, оскільки нафтопереробні установки є великим і складним устаткуванням, на його проєктування і будівництво підуть роки — частково через західні санкції, які перешкоджають доступу до спеціалізованих компонентів.

Foreign Affairs пише, що потужності Росії зі зберігання нафти обмежені. Тому у разі руйнування або пошкодження НПЗ видобуту нафту не можна просто зберігати для подальшого використання. Це залишає російським виробникам лише два варіанти: збільшити експорт сирої нафти або закрити свердловини та скоротити видобуток. Обидва вони є "болючими" для Росії, але збільшення експорту менш неприємне для неї, ніж скорочення видобутку.

Видання наголошує, що Росія може продавати свою нафту лише в окремі країни, включно з Китаєм, Індією та Туреччиною, чиї потужності обладнані для використання конкретних сортів російської нафти.

"Таким чином, ці країни мають важелі впливу на Росію, щоб купувати за цінами, нижчими за ринкові. Однак після перероблення нафти кінцеві продукти можна буде продавати на міжнародному ринку — це означає, що РФ має платити ринкову ціну, щоб задовольнити свої внутрішні та військові потреби в паливі", — йдеться у статті.

Якщо Росія вирішить закрити свердловини замість збільшення експорту, світова ціна на нафту справді зросте — саме цього адміністрація Байдена прагне уникнути. Але тоді Росія зіткнеться з ще більш різким зростанням вартості нафтопродуктів, тільки з меншими доходами від експорту, щоб пом'якшити удар, зазначає видання.

Дані останніх місяців підтверджують, що, як і очікувалося, Росія експортує більше сирої нафти, тоді як її експорт нафтопродуктів досяг майже історичного мінімуму. Західні ринки, вочевидь, не постраждали, але Росія відчуває наслідки ударів по НПЗ.

З початку українських атак на НПЗ виробництво дизельного пального у РФ впало на 16%, а бензину — на 9%. У квітні вартість бензину досягла шестимісячного максимуму, збільшившись більш ніж на 20 відсотків з початку року.

Загалом політичні, економічні та військові витрати для Кремля зростають, оскільки удари по нафтопереробних заводах все ще продовжуються.

"Українські удари по російських НПЗ зараз роблять те, чого не зробив режим санкцій. Не ставлячи під загрозу світові поставки енергоносіїв і не підвищуючи ціни, ці атаки скорочують доходи Росії й знижують її здатність перетворювати сиру нафту на паливо, необхідне для роботи танків і літаків", — зазначає Foreign Affairs.

Видання підсумовує, що задля уникнення ризиків США не мають публічно заохочувати атаки на російські НПЗ, але адміністрації Байдена також не слід намагатися відмовити Київ від такого курсу дій.

"Самі по собі удари по російських нафтопереробних заводах не змусять Росію припинити свою агресію в Україні, але вони роблять війну складнішою та дорожчою для РФ — і тому, коли прийде час для переговорів, вони можуть підштовхнути Кремль піти на поступки", — резюмують автори статті.

Нагадаємо, 9 травня група ударних безпілотників уразила російську нафтобазу в Краснодарському краї, спричинивши пожежу та масштабні ураження. Крім того, далекобійний дрон атакував нафтопереробне підприємство «Салаватнефтеоргсинтез» в Башкирії, що належить компанії «Газпром».

атаки на нпз рф стратегія нафта економіка Росія дрони

Знак гривні
Знак гривні