Росіяни прорвалися за Очеретине: як просувається ворог (КАРТА)

Ситуація на фронті важка і має тенденцію до погіршення через великий тиск з боку ворога.

Про це повідомляють аналітики проєкту Deep State.

"На всьому відтинку від Роздолівки до Білогорівки (Л) московити пробують прорвати позиції Сил Оборони. Зокрема, противник сконцентрував підрозділи повітряно-десантної дивізії і останнім часом активно наступає в районі Веселого, рухаючись вздовж залізниці східніше від села. Там і відбувся прорив одного з підрозділів, який за досить довгий час оборони вичерпав свої ресурси. Та й в цілому бригада, яка стоїть в тому районі вже більше ніж рік без ротацій, тримається на межі сил", — йдеться у свіжому зведенні.

Аналітики також зазначають, що росіяни намагаються штурмувати в районі Білогорівки (Л), Золотарівки та Верхньокам'янки. Окупанти прагнуть прорватися до міста Сіверськ, щоб зрізати Сіверський виступ для подальшого просування, зокрема, заходу в тил Силам Оборони в Серебрянському лісництві, яке ніяк їм не дається.

"Основною силою противника є піхота, якою вони буквально закидають позиції українських військових. Бої в цьому районі дуже динамічні, позиції переходять з рук в рук, а московити не втрачають можливості кожне тимчасове зайняття позиції подати медійно як "великий" прорив", — пишуть аналітики.

Ситуація в районі Очеретиного

Карта Deep State
Карта Deep State

Як повідомляє УП, найкритичніша ситуація на Авдіївському напрямку. Після захоплення Авдіївки 17 лютого цього року, росіяни швидко розповзлися від неї на схід – у бік Ласточкиного, Орлівки, Тоненького. А у квітні успішно сунули на північ, захопивши Очеретине, Керамік, Новокалинове і, як стало відомо днями, Архангельське. Виступ, тобто протяжність захопленої території, від окупованої Авдіївки за Очеретине по дорозі Т0511 становить 10-12 кілометрів.  

Як розповів у коментарі 24 каналу військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, після захоплення Очеретиного ворог має можливість розвивати успіх, створюючи безпекові зони на північному та південному флангах. Як мінімум на двох напрямках в окупантів є змога просуватися.

Він також зазначив, що захоплення Очеретиного заслуговує розслідування. У цій локації було втрачено те, що могло ще довго стримувати росіян.

За словами військово-політичного оглядача, українські військові мають відійти з деяких населених пунктів, які не були готовими до настільки швидкого розширення впливу російських окупантів, на більш зручні для оборони позиції.

Завдяки контролю над Очеретиним, росіяни мають кілька можливостей для просування:

"Охоплення фактично Торецького плацдарму. Тобто у російського командування є плани щодо формування наступальних операцій та їхньої реалізації вже на Торецьк", – зазначив Коваленко.

Натепер російські загарбники мають можливість просування як мінімум у Донецькій області по сформованій лінії біля Очеретиного, але не далі. Військово-політичний оглядач пояснив: якщо росіяни рухатимуться по трасі 0511 або виходитимуть на трасу 0504, вони розтягнуть ресурс і тоді мають думати про свої фланги.

Якщо рухатися від Очеретиного по трасі 0511, то окупанти опираються в українські лінії оборони, сформовані на захід від Авдіївки. Якщо рухатися через Воздвиженку, для росіян є ризик, що їхній рух переріжуть до або на трасі 0504 й вони опиняться в оточенні.

Тому станом на зараз говорити про загрозу для Павлограда, коли вони мають хоч і частковий ситуативний успіх, але все ж таки проблематику з виходом навіть на Покровськ, зарано, – констатував Олександр Коваленко.

наступ окупантів битва за донбас очеретине фронт

Знак гривні
Знак гривні