День праці та 9 травня впали до мінімуму. Які свята найбільш популярні серед українців, — дослідження

Найменш популярними святами серед українців є День праці 1 травня та День перемоги 9 травня. Найпопулярнішими впродовж понад 10 років залишаються Різдво та Великдень.

Про це свідчать результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Соціологи провели всеукраїнське опитування, щоб з’ясувати, які свята є найпопулярнішими серед українців і як змінилося суспільне ставлення до свят з 2010 року до 2024 року.

Згідно з даними дослідження, найбільш популярними серед українців є такі свята:

Найменш популярні свята в цьому році День Перемоги 9 травня та День праці (1 травня) — лише 11% та 4% відсотків українців святкують ці дати як улюблені чи важливі.

"Ставлення до Дня Перемоги 9 травня зазнало суттєвих змін. У 2010 це було одне з найбільш важливих свят, так вважали 58% населення. До 2021 року його популярність впала вдвічі, і вже тільки 30% вважали його найбільш важливим святом.

А у 2023 залишилося тільки 13% прихильників цього свята, менше прихильників тільки у Дня праці. В 2024 році прихильників стало ще менше — лише 11%. Вочевидь, це пов’язано з війною, з тим, що День перемоги дуже активно святкується у Росії як мілітаристське агресивне свято", — зазначають соціологи.

Нагадаємо, з 2024 року Україна на офіційному рівні відзначає 9 травня — День Європи, а 8 травня — День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

соціологія дерадянизація дослідження свята

Знак гривні
Знак гривні