Масована атака 8 травня: які регіони та об’єкти опинилися під ударом росіян

У ніч на 8 травня 2024 року війська РФ завдали комбінованого удару по Україні ракетами різних типів та ударними БпЛА типу "Шахед".

На Київщині після атаки росіян двоє поранених
На Київщині після атаки росіян двоє поранених

За даними Повітряних сил, росіяни застосували 76 засобів повітряного нападу – 55 ракет та 21 ударний безпілотник:

У результаті протиповітряного бою знищено 59 повітряних цілей:

"Противник продовжує завдавати ударів по об’єктах критичної інфраструктури України та інших важливих стратегічних об’єктах", – зазначили у ПС ЗСУ.

Як повідомив голова МВС Ігор Клименко, ворог атакував сім регіонів України.

На Київщині постраждали двоє людей, на Кіровоградщині – одна дитина. Під удар потрапили об’єкти енергетичної інфраструктури, близько 30 житлових будинків, громадський транспорт, автомобілі. У Запоріжжі пошкоджена будівля пожежно-рятувальної частини.

Над ліквідацією наслідків сьогоднішніх обстрілів працюють 350 рятувальників та 100 одиниць спеціалізованої техніки.

Під ударом енергетика

Як повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко, росіяни атакували об’єкти генерації та передачі електроенергії у Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях.

"Ворог не полишає планів позбавити українців світла. Знову масована атака на нашу енергетику! Наслідки уточнюються. Енергетики вже працюють над їх ліквідацією", – йдеться в повідомленні.

Він зазначив, що ворог хоче позбавити Україну можливості достатньо виробляти та передавати електроенергію та закликав усіх ощадливо її використовувати, особливо у ранкові та вечірні години.

Як повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький, росіяни влучили крилатими ракетами в об’єкт генерації енергії у Червоноградському районі, спалахнули пожежі. Ще одна російська ракета влучила в об’єкт критичної енергетичної інфраструктури у Стрийському районі.

В ефірі марафону новин Козицький уточнив, що у Стрийському районі є влучання по газовій інфраструктурі, а у Червоноградському − по теплогенеруючій станції.

Минулу ніч у ДТЕК назвали надзвичайно важкою для української енергетики.

"Ворог обстріляв три наші ТЕС. Серйозно пошкоджено обладнання. Енергетики в ці хвилини працюють над ліквідацією наслідків атаки", – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що це вже пʼятий масований обстріл енергетичних обʼєктів компанії за останні півтора місяця. Нагадується, що востаннє війська РФ атакували теплоелектростанції ДТЕК під час масованих атак 22 та 29 березня, 11 та 27 квітня.

Дивіться також: Під ударами — енергетика та залізниця. Які об'єкти атакувала Росія 19, 25 і 27 квітня (КАРТА)

ППО ракетний терор РФ масована атака обстріли енергосистем

Знак гривні
Знак гривні