Вижили і одружилися. У Чернігові побралася молода пара, що вціліла у розстріляному росіянами авто

У Чернігові одружилися хлопець і дівчина, які два роки тому врятувалися з розстріляного російською армією автомобіля.

Діана і Сашко вижили, пройшли багато кілометрів, продираючись крізь хащі і болота, щоб дістатися своїх. Росіяни вбили матір Діани та молодшого брата Олександра під час спроби виїхати з обложеного міста.

9 березня 2022 року 20-річна Діана Ємельянова разом з мамою Іриною, своїм хлопцем, 23-річним Олександром Шелупцем та його молодшим братом, 15-річним Максимом, вирішили виїхати з Чернігова. Рушили у бік Києва, через захоплене вже росіянами село Іванівку, що в 14 км від Чернігова. Олександр був за кермом автомобіля «Фольксваген Гольф».

Автомобіль, знищений росіянами, на якому Олександр разом з братом та Діана з мамою намагалися виїхати з Чернігова у березні 2022 року
Автомобіль, знищений росіянами, на якому Олександр разом з братом та Діана з мамою намагалися виїхати з Чернігова у березні 2022 року

За їхніми словами, біля села Количівка, теж окупованого, назустріч їм виїхали три російських танки. Відкрили вогонь по автівці. Максим помер на місці. Діану поранило в ногу, її маму Ірину – в живіт. Машина заглохла. Живі почали виповзати з «Фольксвагену». За ними вибіг песик Міша, улюбленець Ірини. Де дівся котик Морт, досі невідомо. Знайшли тільки прострелену переноску.

“Олександр розірвав на собі футболку й перев'язав мені ліву ногу, — згадує Діана. — Розкрив куртку на мамі і закричав від жаху. Там вирвало пів живота. Але в неї були ще сили повзти з нами. Росіяни гатили далі, шукали нас. Ми повзли через болота і густі кущі. Мама померла від страшних ран довелося залишити її там. Песик також сидів біля неї, хоч як я його кликала за собою. Разом з Сашею ми здолали дванадцять боліт, я чомусь їх рахувала тоді. Брели десь по коліна у воді, а десь і по горло. Обстріли не припинялися. Якби не Саша, я так би й лишилася там”.

Врешті Діана і Олександр вибралися на поле. Трава горіла. Обоє обпекли ноги, але нічого не відчували. Віддалік побачили чернігівську ТЕЦ і рухалися до неї, а це ще кілометрів 14-15. Коли дівчина вибивалася із сил, Сашко ніс її на руках. Так дісталися до Чернігова. У лікарні Діані ампутували пальці на нозі, залишився один великий.

16 липня відшукали тіло матері, 41-річної Ірини. Поряд лежало маленьке тільце песика, що не покинув хазяйку. Поховали їх теж разом, в одній могилі. Тіло Максима згоріло в автівці. Того дня їхня машина була не єдиною, яку росіяни розстріляли і спалили біля Количівки. Згодом звідти вивезли 13 тіл.

Через два роки після тих страшних подій Діана та Олександр вирішили одружитися. Обрали красиву дату: 24.04.24.

“Вірю, що мамочка була поряд з нами в наш день весілля”, – говорить Діана.

Діана та Олександр у день весілля. Фото з сімейного архіву
Діана та Олександр у день весілля. Фото з сімейного архіву

Вони з Олександром разом з 2017 року.

“Діана у 2018 році закінчувала школу, я закінчував навчання в коледжі транспорту та комп'ютерних технологій, – розповідає він. – Тож вирішили разом складати ЗНО (зовнішнє незалежне оцінювання) та поїхати вступати в столицю в національний Авіаційний університет. Кохана – на практичного психолога, я на «Психологію бізнесу». В січні цього року закінчили магістратуру”.

Молодята живуть у Києві. Діана працює рієлтором в агентстві нерухомості, Олександр – водій таксі. Весілля відгуляли разом з рідними та друзями.
“Сукню вибирала зі свекрухою у столиці, – ділиться Діана. – Переміряла штук 12 точно, поки підібрала. Після 19 травня плануємо повінчатися. В нашій українській церкві. Ймовірно, в П’ятницькій церкві у Чернігові”.

облога воєнні злочини рф чернігів війна люди

Знак гривні
Знак гривні