Як не допустити тотального контролю фіскалів аж до 2030 року? Підписати петицію про перегляд Нацстратегії доходів

На сайті Кабінету міністрів з'явилася електронна петиція з вимогою переглянути Національну стратегію доходів на 2024-2030 роки після публічних консультацій із бізнес-асоціаціями та громадськістю.

Індекс економічної свободи. Ілюстрація з фейсбук-сторінки Дмитра Боярчука
Індекс економічної свободи. Ілюстрація з фейсбук-сторінки Дмитра Боярчука

Про це повідомляє її автор, виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

Економіст зауважує, що тоді як у "зарегульованих" країнах ЄС процвітають економічні свободи, в Україні досі домінує радянський спадок тотального контролю, коли на кожному кроці інспектор «допомагає» не припуститися помилки. І водночас для обраних закон не писаний.

Боярчук наголошує, що при цьому переважна більшість людей в Україні є законослухняними та ведуть чесний спосіб життя. Він посилається на дослідження бізнес-омбудсмана Романа Ващука та економістки Тетяни Короткої про те, що 99% платників податків сплачують їх добровільно без тиску від фіскалів.

"Але, попри це, совітська практика контролювати усе і кожного живе та процвітає. Більше того, Мінфін у своїй Нацстратегії доходів пропонує цю совітську практику поглиблювати, розширювати та вперто тягнути із собою аж до 2030-го року.

Ці ідеї, звісно, щедро припорошено гарними фразами про євроінтеграцію і про діджиталізацію. Але якщо ви оцифровуєте ретроградні способи совітського адміністрування, то у вас буде просто оцифроване совітське адміністрування. Нічого більше.

Серед найяскравіших ідей Мінфіну надати право податковим інспекторам на свій розсуд стягувати податкові борги (без рішення суду), надати право податковій отримувати доступ до банківської таємниці (без рішення суду). І звісно ніякого спрощення, а тільки hardcore і тотальний контроль. Економічних свобод хочете? Не в Україні, і не в цьому столітті", — пише Боярчук.

Він зазначає, що на публіку Мінфін усіх заспокоює, що не треба турбуватись, мовляв, це лише стратегія. Але на практиці всіляко відстоює те, щоб жодного слова не змінювати в цьому ніби зовсім не значущому документі.

Це, зокрема, доводить історія реєстрації петиції, продовжує Боярчук. Спочатку її довго не реєстрували на сторінці президента, і автори петиції зрештою цього так і не змогли досягти.

"А тепер ми бачимо, що на сторінці КМУ, де таки вдалось розмістити петицію, постійні технічні проблеми, що вже люди почали писати, що системно не можуть нічого підписати. На сьогодні навіть просто висловити незгоду із думкою всемогутнього Мінфіну — це, виявляється, треба подолати безліч перепон", — пише економіст.

Він закликає підписати петицію, щоб не допустити продовження тотального контролю фіскалів.

"Бо якщо не заявити на повний голос, що нас совітські методи не влаштовують, то чиновники знижуть плечима і на публіку будуть звітувати, що це найкращий документ і найкращі підходи, усіх все влаштовує, а ці платники податків… ну ви ж знаєте… їх потрібно контролювати", — підсумовує автор петиції.

Долучитися до петиції можна тут: https://petition.kmu.gov.ua/petitions/6286

петиція податки мінфін тиск на бізнес

Знак гривні
Знак гривні