Як різноманіття природи впливає на психічне здоров'я людей — дослідження

Біорізноманіття може відігравати вирішальну роль для психічного благополуччя людей.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це йдеться у дослідженні команди вчених на чолі з Андреа Мечеллі з Королівського коледжу Лондона.

"Попередні дослідження продемонстрували, що контакт з природою позитивно впливає на психічне здоров'я, особливо для тих, хто живе в містах. Наприклад, ризик розвитку двох найпоширеніших психічних розладів у світі — депресії та тривожності — на 71% нижчий у міських жителів, які живуть поруч із зеленими насадженнями.

Більшість цих досліджень, однак, не враховували, наскільки ці переваги залежать від природного різноманіття", — пишуть науковці в статті для Science Alert.

Щоб заповнити цю прогалину в дослідженнях, вчені вивчили, чи середовище з багатством природних особливостей, таких як дерева, рослини, водні шляхи та дика природа, принесе більше користі для психічного здоров'я, ніж середовище з меншим набором природних особливостей.

З квітня 2018 року по вересень 2023 року вони збирали дані за допомогою додатку Urban Mind, який вимірює досвід користувачів щодо міського та сільського життя. 1 998 людей надали 41 000 оцінок свого оточення та психічного благополуччя протягом дня.

Дослідники виявили, що зелені зони з високим природним різноманіттям мають більше переваг для психічного здоров'я, ніж з низьким.

"Результати нашого дослідження свідчать про те, що користь природи для психічного благополуччя можна максимізувати, захищаючи та підтримуючи біорізноманіття в нашому природному середовищі.

Це означає відхід від ретельно доглянутих зелених зон, таких як ландшафтні сади та парки зі скошеною травою, які зазвичай асоціюються з низьким біорізноманіттям, до таких просторів, як дикі луки та водні шляхи, які забезпечують більш привабливе середовище існування для цілої низки рослин і тварин", — кажуть науковці.

Висновки дослідників узгоджуються з іншими дослідженнями щодо позитивного впливу різноманітних природних середовищ існування на психічне здоров'я. Нещодавнє опитування 15 000 домогосподарств показало, що ті, хто живе поблизу природних зон, багатих на види рослин і птахів, повідомляють про нижчі показники психічних розладів — навіть після врахування соціальних та економічних відмінностей між учасниками.

"Наше дослідження розширює ці дані, показуючи, що для того, щоб відчути переваги біорізноманіття для психічного здоров'я, нам не обов'язково жити поруч з різноманітними зеленими насадженнями протягом тривалого періоду часу. Насправді користь можна відчути через щоденні короткі випадкові зустрічі з біорізноманітною природою", — пишуть автори дослідження.

Дослідники підсумовують, що біорізноманіття має розглядатися як частина життєво важливої інфраструктури наших міст.

урбаністика природа дослідження екологія

Знак гривні
Знак гривні