Як роми захищають Україну на фронті — The Guardian

Британська газета The Guardian опублікувала матеріал про ромів у лавах українського війська. Texty.org.ua переказують основне зі статті.

Арсен Медник з Максимом Тимченком, ще одним солдатом ромського походження, який загинув у грудні 2023-го в Мар'їнці. Джерело фото: The Guardian
Арсен Медник з Максимом Тимченком, ще одним солдатом ромського походження, який загинув у грудні 2023-го в Мар'їнці. Джерело фото: The Guardian

Видання розповідає історію Арсена Медника. На початку 2022 року, коли російські війська окупували його рідну Бучу, Медник був одним із перших українських ромів, які пішли добровольцями на захист країни.

«Моєю єдиною думкою було те, що я хочу захистити людей, — каже він. — Росіяни не звертали уваги на те, хто був ромом, а хто українцем. Вони просто вбивали всіх».

Після поранення і трьох місяців реабілітації Медник повернувся до армії, допомагаючи координувати операції протиповітряної оборони. «Я маю показати хороший приклад для українців, показати, що роми можуть боротися не лише за себе, а й за інших українців», — наголошує він.

The Guardian пише, що Медник є одним з багатьох ромів, які перебувають на передовій війни в Україні, ризикуючи своїм життям, попри власний досвід маргіналізації та ширше занепокоєння щодо свого місця у післявоєнній Україні.

Видання зазначає, що точні дані про те, скільки представників ромської етногрупи воюють, отримати важко, але, за оцінками радника з міжнародних питань Центральної ради німецьких сінті та ромів Штефана Мюллера, їх кілька тисяч.

Реальна кількість серед приблизно 400 000 ромів в країні може бути ще вищою — нещодавнє опитування 143 ромів в Україні, проведене Ромським фондом Європи, показало, що чверть респондентів мають родичів на фронті. З них третина були добровольцями.

Мюллер є одним з активістів кампанії по всій Європі, які закликають Україну визнати внесок ромів і зробити більше для забезпечення їхнього місця в країні після закінчення війни.

Зусилля активістів ґрунтуються на недавній історії, в якій ромів часто виганяли або виключали з відбудовчих робіт після періодів війни. «Так, наприклад, у Косово понад 100 000 — майже дві третини ромського населення — були вигнані переважно після війни», — сказав Мюллер.

В Україні роми, які не воюють на фронті, намагаються зробити свій внесок в інші способи, розповідає Мюллер, наводячи приклади збору коштів на закупівлю військового обладнання, ромських артистів, які проводять концерти для армії, та ромські НУО, які роздають безплатну їжу нужденним не ромам.

Зусилля, спрямовані на висвітлення внеску ромів у захист України, наштовхнулися на стереотипне висвітлення цієї етногрупи багатьма провідними ЗМІ, зазначила Наталія Томенко з АРКА — агенції, яка підтримує ромську молодь і працює над збереженням ромської історії та культури в Україні.

«Загалом, коли говорять про спільноти в Україні, це не на тому рівні, на якому має бути, — каже вона. — Немає позитивного представлення». Її організація намагається боротися з цим, висвітлюючи на своєму сайті історії кількох ромських солдатів.

The Guardian додає, що уряд України також доклав певних зусиль у цьому напрямку, визнавши внесок меншин, зокрема ромів, в оборону країни в державних програмах і нагородивши торік етнічного рома з Ужгорода Віктора Ільчака орденом за мужність.

Учасники кампанії попереджають, що національний план відновлення України не вирішує багатьох проблем, з якими стикаються роми, зокрема тих, хто живе в неофіційному житлі без документів на право власності, що потенційно ускладнює доступ до компенсації або фінансової допомоги на відбудову, а також тих, хто не має документів, необхідних для підтвердження свого громадянства або статусу проживання.

захисники України війна роми

Знак гривні
Знак гривні