"Телеграму не можна довіряти. Нічого". Що засвідчило блокування українських ботів з інформацією про ворога

У ніч з 28 на 29 квітня керівництво платформи Telegram необґрунтовано заблокувало низку офіційних ботів, які протидіють військовій агресії Росії проти України, повідомили у ГУР МОУ. Згодом Центр стратегічних комунікацій поінформував, що боти Головного управління розвідки та Служби безпеки, а також бот Мінцифри «єВорог» відновили роботу.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

"Пам’ятайте: ворог може створювати псевдоботів та ботів-двійників, через які може поширювати дезінформацію або збирати ваші дані. Щоби цьому завадити, використовуйте інструмент для перевірки чат-ботів: dovidka.info/botcheker", — додали у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Коментуючи ситуацію з блокуванням, голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин написав, що одразу після блокування низка реальних акаунтів і ще більше ботів почали намагатися пояснити це критикою телеграму з боку української влади щодо відсутності співпраці з мережею у боротьбі з російською пропагандою.

"Українській владі, зокрема і через залучення платформи Apple, вдалося знайти рішення щодо блокування російської пропаганди в ТГ. Звісно, це не сподобалося ФСБ, і вони нагнули Дурова заблокувати те, що пов'язане з Україною. Перш за все з військовими діями. Логічно очікуючи, що частина суспільства сприйме це не як атаку з боку російських спецслужб, а за принципом "не варто було критикувати". Дуже легко прораховується", — зазначив Юрчишин.

Водночас автор блогу Tokar.ua Назар Токар нагадав, що група активістів вже кілька років доводить, що телеграм — це російська мережа, створена на російські гроші росіянами в Росії, якій в жодному разі не можна довіряти.

Він наголошує, що попри безліч розслідувань з доказами про небезпеку телеграму, від початку повномасштабного вторгнення РФ українська влада і чимало волонтерів й активістів вибудували в російському месенджері мережу збору чутливих даних.

Назар Токар зазначає, що тимчасове блокування телеграм-каналів, які протидіють військовій агресії Росії проти України, вкотре показало небезпеку телеграму.

"Зараз частина людей звинувачує у блокуванні не росіян, що володіють телеграмом, а українців, що порушують питання його небезпеки.

Головний посил про телеграм — йому не можна довіряти. Нічого. Ні контакти, ні дзвінки, ні чати, ні боти. Він рано чи пізно підведе. Що зараз і сталося. Час сказати "ми ж говорили" і перевести збір даних на альтернативні варіанти", — підсумовує блогер.

Від Texty.org.ua. Ми також належимо до тих голосів, які роками кричать про небезпеку телеграму. Зокрема, у 2022 році ми створили масштабний дата-проєкт Телеграм-окупація. Як Росія вибудовувала медіамережу, а вийшло потьомкінське село, де писали про системний підхід росіян щодо створення пропагандистських телеграм-каналів у всіх окупованих населених пунктах.

А ось свіжа стаття Назара Токара для Texty.org.ua Вісім доказів небезпеки телеграму — одного з найуспішніших російських проєктів. Радимо її почитати, адже наведені у матеріалі аргументи здатні переконати найзатятіших скептиків.

І ще добірка публікацій Texty.org.ua про телеграм:

7 знахідок щодо інформаційного простору телеграму в прифронтових регіонах

Мій телеграм — що хочу, те й репощу. Хто з політиків поширює повідомлення із сумнівних джерел

Як українське суспільство зробили заручником контрольованого ФСБ телеграму (ПОГЛЯД)

Небезпечні "сущности" з російським слідом. Розслідування виявило мережу тг-каналів, які заробляють на булінгу українських дітей

Контроль трафіку та розвідка у чатах. Як Telegram пов’язаний з Кремлем, — дослідження

Пастка страху. У кожному великому місті є телеграм-канали, які пишуть, де вручають повістки

До чого тут Соледар? Смерть і відродження російських окупаційних телеграм-каналів

UPD:Труха. Як популярний телеграм-канал розганяє фейки і придумує відмазки, коли це помічають

П'ять причин видалитися з Telegram просто зараз

Офіційно персональні. У чому полягає проблема з офіційними телеграм-каналами обладміністрацій

“Тєлєга” для Слуги. Як Телеграм-канали, що ймовірно ведуться з Росії, впливають на роботу Ради

Telegram-торпеда для України: меседжі російської дези отруюють медіапростір та впливають на політику

Як анонімні телеграм-канали стають джерелом новин для ЗМІ

блокування телеграм російська агентура безпека даних російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні