Чому Держдеп США вніс телемарафон "Єдині новини" у звіт про порушення прав людини

Державний департамент США опублікував звіт за 2023 рік щодо порушень прав людини в України. У ньому, зокрема, фігурує телемарафон "Єдині новини" як приклад порушення свободи висловлення поглядів.

Фото ілюстративне. Джерело: Forbes
Фото ілюстративне. Джерело: Forbes

У звіті Держдеп відзначає, що Конституція та законодавство України передбачають свободу вираження поглядів, зокрема для преси та інших ЗМІ, але влада не завжди дотримується цих прав.

"Президент Зеленський підписав указ про введення воєнного стану в лютому 2022 року після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, що дозволило запровадити подальші обмеження щодо ЗМІ та медіасвободи.

Наприклад, національний телевізійний марафон — платформа каналів, які дотримуються урядової лінії у висвітленні війни — уможливив безпрецедентний рівень контролю над телевізійними новинами в прайм-тайм.

Понад те, деякі ЗМІ повідомляли про те, що вже навесні 2022 року їх позбавили вигідних контрактів на ефірне мовлення та чинили тиск з боку Офісу президента", — йдеться у звіті.

У звіті стверджується, що уряд забороняв, блокував або накладав санкції на ЗМІ та окремих журналістів, які вважалися загрозою національній безпеці або які висловлювали позицію, яка, на думку влади, підривала суверенітет і територіальну цілісність країни.

"Деякі спікери, які критикували уряд, також потрапили до чорного списку державних новинних програм. Журналісти-розслідувачі, які критикували владу, іноді ставали мішенню негативних кампаній у соціальних мережах, іноді через дружні до уряду канали. На свободу ЗМІ продовжували впливати й інші практики, зокрема самоцензура", — мовиться в документі.

Водночас у Держдепі зазначили, що за кількома винятками, особи на територіях, що знаходяться під контролем українського уряду, зазвичай можуть публічно та приватно критикувати уряд та обговорювати питання, що становлять суспільний інтерес, не побоюючись офіційних репресій.

держдеп свобода слова права людини телемарафон

Знак гривні
Знак гривні