В Україні — театральний бум. Доходи театрів значно зросли на другий рік великої війни

Доходи всіх українських театрів зросли на другий рік воєнного стану. Усі національні театри у 2023 році заробили більше, ніж у 2021-му.

Про це свідчать дані дослідження YouControl.Market.

У 2023 році на підтримку національних театрів тільки за програмою “Фінансова підтримка театрів” (КПКВК 3801110) держава виділила понад 1,3 млрд грн.

Загалом із державного бюджету за даною програмою фінансуються 8 театрів. За даними YC.Market, найбільше коштів за у 2023 році отримав Національний академічний театр опери та балету України імені Т.Г.Шевченка — понад 322 млн грн, найменше — Франківський драмтеатр — майже 45 млн грн.

Ремарка Texty.org.ua: Коли в Україні театральний бум і квитки на популярні вистави розкуповуються за місяці наперед, то театри мають почати працювати як повністю комерційні організації. Єдине, що може робити держава для їхнього фінансування, — це роздавати гранти під конкретні некомерційні проєкти. 

Які театри у 2023 році заробили найбільше

Усі національні театри у 2023 році заробили більше, ніж у 2021 році. Тільки Одеський оперний театр у 2023 році не перевищив свій рівень чистого доходу 2021 року.

Найбільше доходів серед національних театрів за 2023 рік згенерував Театр опери та балету імені Т. Шевченка — більше 53 млн грн. Майже 46 млн грн чистого доходу отримав Театр Франка, ще 31,5 млн грн доходу отримала Львівська опера.

Найбільший чистий дохід серед театрів комунальної власності у Київського театру оперети — майже 157 млн грн. Понад 70 млн грн чистого доходу згенерував Київський театр опери та балету для дітей і юнацтва, ще понад 67 млн грн — Молодий театр.

Дослідники звертають увагу, що як показує аналітика даних, комунальні театри включають у чистий дохід і кошти отримані з місцевих бюджетів, які використовують для ведення своєї основної операційної діяльності.

Як зазначають у Національній спілці театральних діячів України 2023 році кількість глядачів однозначно збільшилася, оскільки театри призвичаїлися до нових умов, а глядачі потребують емоцій та вражень. Театри стали доступними раніше, ніж відновилася концертна діяльність естрадних виконавців, тож в цю паузу глядачі обрали театр і залишилися там.

Водночас на момент виходу дослідження актор Житомирського академічного музично-драматичного театру ім. І.Кочерги О. Литовченко на сторінці у Фейсбук повідомив, що Житомирська ОВА не знайшла коштів для фінансування трьох житомирських театрів. Як повідомляє актор, з травня всі працівники не отримуватимуть зарплату, а театри вимушено закриваються.

За даними spending.gov.ua, що містяться в YC.Market, Житомирський музично-драматичний театр ім. Івана Кочерги у 2023 році як розпорядник державних коштів витратив 22 млн грн, там працює 143 людини.

війна культура дослідження театр

Знак гривні
Знак гривні