Матеріал Texty.org.ua «Украдені скарби» став фіналістом премії European Press Prize

Дата-проєкт Texty.org.ua «Украдені скарби» увійшов до списку фіналістів престижної премії European Press Prize. Цьогоріч конкурсна комісія розглянула 800 заявок від учасників із понад 40 європейських країн.

У фінал цьогорічної премії European Press Prize увійшли 25 матеріалів у п’яти номінаціях. Серед них — п’ять матеріалів про Україну, серед яких і дослідження Texty.org.ua «Украдені скарби» у номінації «Інновації».

У ньому наші журналісти проаналізували онлайн-каталоги Державного Ермітажу в Санкт-Петербурзі та Російського державного історичного музею в Москві й знайшли там понад сотню тисяч археологічних знахідок з України.

Дослідження було складним і тривалим — спочатку ми написали спеціальний алгоритм, який вивантажив усю інформацію про онлайн-експонати Ермітажу та Історичного музею РФ. Далі журналісти й дослідники вручну «чистили» ці дані, щоб відібрати лише ті, які були вивезені з території України.

Таким способом нам вдалося знайти 110 тисяч експонатів (і це однозначно не повний перелік) — Росія вивозила їх з території України протягом століть. Серед них чимало дрібних археологічних знахідок, як-от фрагменти давньої кераміки чи знарядь праці.

Водночас у колекціях російських музеїв зустрічаються й справжні неоціненні скарби з золота та дорогоцінних каменів, які були вивезені з України. Наприклад, артефакти зі скіфських курганів або з античних міст, які розташовувалися на території сучасної України.

Відбираючи в України ці археологічні знахідки, росіяни намагалися не лише продемонструвати зв’язок з Київською Руссю, а й своє глибоке історичне коріння.

З повним переліком фіналістів European Press Prize можна ознайомитися тут.

Історія України історія культура дата-журналістика злочини РФ

Знак гривні
Знак гривні