Це не панацея. Розвінчання хибних уявлень про застосування FPV-дронів на фронті

Український морпіх-аеророзвідник Kriegsforscher написав тред про FPV-безпілотники, в якому пояснює, чому їх не слід розглядати як панацею. Військовий одразу зауважує, що "обома руками" виступає за активне застосування FPV-дронів на фронті, але водночас застерігає від ілюзорного сприйняття їхніх можливостей. Texty.org.ua публікують переклад треду.

Фото: Андрій Садовий/Фейсбук
Фото: Андрій Садовий/Фейсбук

Ви бачите лише успішні удари FPV-дронів у Twitter або на телеграм-каналах, і вони створюють хибне уявлення про ситуацію. На жаль, ми використовуємо так багато FPV-дронів через брак боєприпасів для мінометів, ПТРК, артилерії та навіть протитанкових мін.

На мою думку, кожна армія повинна мати FPV-дрони. Вони дешеві й дуже ефективні, насамперед проти логістики противника. Тут взагалі без питань, і в цьому плані вони дійсно потрібні.

Але тут, у вашій телевізійній війні, ви здебільшого бачите, особливо зараз, як ворожі колони йдуть в атаку, тож давайте трохи прояснимо ситуацію.

Ці колони б навіть не змогли дійти до наших позицій, якби у нас було достатньо протитанкових мін. Те саме з артилерією. Вони не змогли б досягти Красногорівки, це найкращий приклад зараз, якби у нас було достатньо ПТРК.

У нас є на цьому напрямку FPV-дрони. Але вони не можуть змінити того факту, що там, як у себе вдома, їздить російська бронетехніка.

І, нарешті, найбільший наступ під Тоненьким був зупинений за допомогою ПТРК та артилерії. І добре підготовленої та мотивованої піхоти. Не за допомогою безпілотників FPV. Вони просто закінчили роботу (це здебільшого пошкоджені та покинуті БМП).

FPV-безпілотники — це не чарівний ключик. І не панацея. Як на мене, ключовими є: 1) достатня кількість артилерійських снарядів; 2) добре навчена піхота; 3) мобільність ваших сил (бронетехніки). Це як мінімум.

Загалом, щодо застосування FPV-дронів, то цілі досягають два з десяти. Коли досягають — результату в більшості випадків зовсім недостатньо.

Від Texty.org.ua: Ми вже публікували матеріали про те, що FPV-дрони не слід розглядати як альтернативу традиційному озброєнню. Приміром, порівняння застосування FPV-дрона з артилерійським снарядом некоректне з цілої низки причин, попри те, що вони мають сфери бойового застосування, що частково перетинаються (про це докладніше тут). При цьому ми усвідомлюємо, що на тлі постійної нестачі боєприпасів та непевності у питанні західної підтримки у нас нема зараз іншого вибору, ніж нарощувати виробництво та застосування FPV-дронів.

Знак гривні
Знак гривні