Глобальна епідемія самотності найбільше вражає американців середнього віку, — дослідження

Американці середнього віку самотніші, ніж їхні європейські однолітки. Про це свідчать результати дослідження, опублікованого в American Psychologist.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Дослідження виявило тенденцію, яка розвивається протягом кількох поколінь і впливає як на бебі-бумерів, так і на представників покоління Х.

Дорослі середнього віку в Англії та середземноморській Європі не так вже й сильно відстають від США. На противагу цьому, дорослі середнього віку в континентальній та північній Європі повідомили про найнижчий рівень самотності.

Дослідники використовували дані опитування, проведеного серед понад 53 000 дорослих людей середнього віку з США та 13 європейських країн у 2002-2020 роках. Науковці відстежували зміни у рівні самотності, про які вони повідомляли кожні два роки у віці від 45 до 65 років.

"Цей проміжок часу дозволив нам отримати дані від "мовчазного покоління" – людей, народжених між 1937 і 1945 роками; бебі-бумерів, народжених між 1946 і 1964 роками; і представників покоління X, народжених між 1965 і 1974 роками.

Наше дослідження чітко показує, що американці середнього віку сьогодні відчувають більшу самотність, ніж їхні однолітки в європейських країнах. Це збігається з наявними даними про те, що рівень смертності серед дорослих працездатного віку в США зростає", – розповідає на сторінках Science Alert співавтор дослідження доцент кафедри психології Університету штату Арізона Френк Дж. Інфурна.

Вчений пояснює, що їхня команда зосередилися на дорослому населенні середнього віку з кількох причин. Люди середнього віку є основою суспільства, оскільки становлять ядро працездатного населення. Але сьогодні вони також стикаються зі зростаючими викликами, зокрема мають підтримувати як своїх старіючих батьків, так і дітей.

Порівняно з деякими європейськими країнами, дорослі люди середнього віку в США сьогодні повідомляють про більшу кількість депресивних симптомів і вищі показники хронічних захворювань, болю та інвалідності.

Дослідники наголошують, що окремо не перевіряли, чому саме американці середнього віку є винятковими, коли йдеться про самотність. Але науковці в майбутньому сподіваються визначити фактори, що зумовлюють ці тенденції.

"Ми вважаємо, що самотність, на яку вказують американці порівняно з іншими країнами, пов'язана з обмеженими системами соціального захисту та культурними нормами, які надають перевагу індивідуалізму над спільнотою.

Індивідуалізація тягне за собою психологічні витрати, такі як зменшення соціальних зв’язків і структур підтримки, які пов’язані з самотністю. Порівняно з іншими націями в нашому дослідженні, американці мають більшу схильність до переїзду, що пов’язано зі слабкими соціальними та громадськими зв’язками", – кажуть дослідники.

Чому це важливо

Бажання належати до групи є вродженою та фундаментальною потребою, пояснює Френк Дж. Інфурна. Коли цього бракує, це може мати негативні наслідки. Самотність шкідлива для здоров'я. Дослідники виявили, що самотність так само небезпечна, як і куріння. Самотність підвищує вразливість до хвороб, депресії, хронічних захворювань і передчасної смерті.

Самотність вважається глобальною проблемою громадського здоров'я. Генеральний хірург США у 2023 році випустив консультативний звіт, в якому задокументував епідемію самотності та нагальну потребу в посиленні соціальних зв'язків. Інші країни, такі як Велика Британія та Японія, призначили міністрів у справах самотності, щоб забезпечити врахування питань стосунків і самотності у формуванні політики.

дослідження тенденції самотність сша психологія

Знак гривні
Знак гривні