Росія вербує африканських студенток на виробництво "шахедів" у Татарстані, — розслідування

Росія вербує студенток з Африки на виробництво у Татарстані ударних безпілотників "шахед", які використовують для атак по Україні.

Фото: twitter.com/OPolianichev
Фото: twitter.com/OPolianichev

Про це пише Голос Америки з посиланням на російських журналістів-розслідувачів.

За даними розслідування кількох журналістських проєктів, молодих дівчат з Африки привозять у Росію, де їх залучають до виробництва дронів, користуючись їхнім вразливим становищем.

Про те, що іранські "шахеди" збирають у російському Татарстані студенти місцевого коледжу “Алабуга Політех”, було відомо уже давно.

Дослідження про це ще влітку минулого року опублікували два російських проєкти журналістських розслідувань "Протокол" та YouTube-канал "Розворот", які першими з’ясували, що студенти коледжу після занять збирають дрони для російської армії, змінюючи їхню іранську назву на російську "Герань". Пізніше про це написала газета The Washington Post.

Однак, що залишалося поза увагою дослідників, це те, що до збору дронів залучені не лише російські студенти, а й молоді жінки з Африки, яких з цією метою вербують для переїзду до Росії через оголошення в ЗМІ та соціальні мережі.

Російські рекрутингові статті потім передруковують і місцеві африканські медіа, де рекламують "безоплатне переселення" в Росію, освіту та субсидоване житло у "туристичному місті з 1000-літньою історією".

"Африканським жінкам віком від 18 до 22 років пропонують роботу на сучасному заводі з виробництва композитних матеріалів із зарплатою від 580 доларів США. Додамо, що це більш ніж приваблива сума. За даними експертів, середня зарплата в країнах Африки становить 290 доларів у Замбії, 228 доларів у Гані, 176 доларів у Гвінеї, 118 доларів у Сенегалі, 111 доларів у Кот-д’Івуарі, 45 доларів у Гамбії тощо", – йдеться в оголошенні, яке у серпні 2023 року опублікувало у себе на сайті Afriquemedia.tv.

Але, як пишуть російські розслідувачі з проєкту "Протокол", ці способи заманювання африканських студентів виявилися не дуже дієвими, тому рекрутери невдовзі перемикнулися на додатки знайомств – Tinder і Badu.

При цьому рекрутерами виступали самі студенти "Алабуга Політехнік", яким оформили преміумакаунти на додатках знайомств і, як стверджують журналісти, генеральний директор ОЕЗ "Алабуга" Тимур Шигивалеєв особисто писав тексти, які студенти мали розсилати зі своїх акаунтів. Він також підказував, де і які ставити "смайлики", бо як випускник МҐІМО (Московського державного інституту міжнародних відносин, – ред.), на відміну від своїх студентів, добре володіє англійською мовою.

Таким чином, кажуть журналісти, студенти обманом заманювали африканських дівчат, запрошуючи нібито разом поїхати вчитися до Росії, а потім повідомляли, що вони вже "на місці" і чекають на них там. Запрошували лише молодих жінок до 22 років.

Як пишуть розслідувачі "Протоколу", так розпорядився Шигивалеєв, який вважав, що хлопці з африканських країн "можуть бути занадто агресивними та небезпечними".

Кампанія з набору африканок була пов'язана з війною проти України, вважають розслідувачі "Протоколу", бо у 2022 в Єлабузі остаточно розпрощалися з надією привабити іноземні інвестиції до технологічного проєкту, який планувався як місце, де будуть вирощувати "російських Ілонів Масків".

«У момент мобілізації Єлабуга зрозуміла: щоб уникнути мобілізації своїх співробітників, їм необхідно взяти невелике, як вони тоді вважали, держоборонзамовлення, яке перетворилося на повноцінну угоду з Іраном», – говорить в інтерв'ю Російській службі Радіо Свобода один зі співавторів розслідування Олександр Савельєв.

Тож восени 2022 року вдалося заманити до Єлабуги близько двох десятків молодих африканок з Уганди, Ефіопії, Нігерії та Танзанії.

Спершу жінкам доручили найбруднішу роботу – миття підлоги та прибирання сміття. Пізніше африканських жінок залучили до виробництва дронів, кажуть російські журналісти. Ця робота, за їхніми даними, може тривати по 12 годин.

У штатному розкладі, доступ до якого отримали журналісти "Протоколу", африканських жінок називають "мулатками", наступною категорією в розкладі є "таджики" – загальна назва для людей з Центральної Азії, які розмовляють на фарсі, і найвищий щабель в ієрархії займають "спеціалісти" – імовірно, російські студенти.

Як зауважує український дослідник Російської імперії та колоніалізму Олександр Полянічев зі шведського Університету Седертерна, такі проєкти як "Алабуга", "свідчать про расову і гендерну дискримінацію в сучасній Росії".

шахеди виробництво БПЛА росія-африка розслідування

Знак гривні
Знак гривні