Демографи спрогнозували, як може скоротитися населення України до 2040 року

Чисельність населення України в кордонах 1991 року на 01 січня 2041 року може скоротитися до 28,9 млн осіб, а на 01 січня 2051-го – до 25,2.

Фото: УП
Фото: УП

Такий прогноз Інституту демографії та проблем якості життя НАН України міститься в Стратегії демографічного розвитку України, оприлюдненій Міністерством соціальної політики.

Науковці зауважили, що прогнозування чисельності населення ускладнюється через відсутність необхідних статистичних даних, зокрема, через неможливість обліку демографічних змін на тимчасово окупованих територіях,  багатоваріантність сценаріїв перебігу воєнних подій.

Демографи визначили основні демографічні виклики та загрози розвитку України :

За даними Держстату, станом на 5 грудня 2001 року в Україні жили 48,5 млн осіб. За оцінками Інституту демографії, далі чисельність населення змінювалася так:

В Україні падає рівень народжуваності:

Для відтворення населення необхідно, щоб цей показник складав 2,2.

Також скоротилася середня очікувана тривалість життя: у 2020 році вона складала 66,4 року для чоловіків та 76,2 року для жінок. Зараз – 57,3 року для чоловіків та 70,9 року для жінок.

З України виїхали через війну, за даними ООН, близько 6,3 млн осіб.

Крім того, російські окупанти незаконно вивезли до РФ 19,5 тис. дітей.

Нація старішає: станом на 2021 рік кожен четвертий українець був старший за 60 років.

Читайте також: Українців стає дедалі менше. Демографічна піраміда та мобілізація молоді

Можливі два сценарії розв’язання проблем.

Інерційний сценарій передбачає реалізацію наявної системи державної підтримки населення з урахуванням поточної демографічної ситуації без запровадження додаткових інструментів впливу. Цей сценарій не дає можливості в короткостроковому періоді якісно вплинути на демографічну ситуацію в Україні, чим спричинятиметься поглиблення демографічної кризи.

Сценарій змін передбачає ухвалення цілісної Стратегії, розробленої з урахуванням українського та міжнародного досвіду щодо ефективності певних кроків і забезпечення ефективної координації дій всіх органів влади з метою забезпечення гідного рівня та якості життя кожному українцю, створення умов для повернення громадян України з-за  кордону, відтворення населення.

Запобігти скороченню населення, на думку розробників Стратегії демографічного розвитку, можна за допомогою:

стратегія населення демографічна криза війна втрати народжуваність

Знак гривні
Знак гривні