Росія готується до нового великого наступу влітку, — The Economist

З настанням літа зростає загроза нового масштабного наступу російських військ вздовж довгої лінії фронту, пише The Economist. Texty.org.ua публікують головне зі статті.

Фото: Міноборони
Фото: Міноборони

Британське видання зазначає, що весна принесла на фронт деяке призупинення бойових дій через неможливість техніки просуватися вологою землею.

Але з переходом весни в літо є побоювання, що Росія розпочне новий великий наступ, йдеться у статті.

The Economist пише, що здатність України стримати новий наступ росіян виглядає набагато менш впевненою, ніж торік. Тож потрібно терміново мобілізувати більше військ і побудувати надійнішу оборону на лінії фронту.

Автори статті також вказують, що зволікання із наданням вкрай важливої військової допомоги з боку США і нерішучість і повільність Європи у питанні постачання зброї становить значні ризики, оскільки Росія "може прорвати ненадійні оборонні лінії України".

Читайте також: Росія може готувати масштабний наступ у цьому році: що на це вказує, — Мік Раян

"Але Україна не може просто звинувачувати своїх союзників. Вона також винна у своїх помилках. Однією з них є її провал у питанні людських ресурсів. Росія готується до чергової хвилі мобілізації задля наступного великого наступу. Терористичний напад на концертний зал у Підмосков'ї може полегшити це завдання для Путіна, який використовує його для того, щоб заявити, що Росія має бути сильною перед обличчям кровожерливих ворогів.

Але в Україні спроби залучити свіжих рекрутів все ще застрягли у тенетах демократичного процесу. До законопроєкту, який мав би дати уряду більше можливостей для формування необхідної армії, було подано понад 1000 поправок до парламенту. Не маючи грошей і побоюючись непопулярності, президент Володимир Зеленський не доклав достатньо зусиль, щоб домогтися свого", — йдеться у матеріалі.

Автори також пишуть, що Україна "дуже запізнилася зі зміцненням власних оборонних позицій", а "уряд все ще мріє про новий контрнаступ і боїться думки, що нинішня лінія фронту може перетворитися на щось на кшталт кордону".

"Думка про те, що ця лінія може стати основою для майбутніх мирних переговорів, — це саме те, чого пан Зеленський хотів би уникнути. Але небезпека зараз настільки велика, що це найменш поганий варіант. Зведення оборонних укріплень мало початися набагато раніше. Моліться, щоб не було занадто пізно", — підсумовує видання.

Знак гривні
Знак гривні