Британські військові не змогли б воювати проти Росії довше двох місяців, — генерал Маговен

Заступник начальника штабу оборони Великої Британії генерал-лейтенант Роб Маговен визнав, що британські військові не змогли б воювати проти Росії понад два місяці.

Британські військові. Фото: europeanconservative.com
Британські військові. Фото: europeanconservative.com

Про це він заявив виданню Telegraph.

Маговен застеріг, що нездатність забезпечити більше фінансування для Збройних сил Великої Британії ставить країну у невигідне становище.

За його словами, у гіпотетичних майбутніх війнах британській армії довелося б справлятися з "оперативним ризиком", пов’язаним із відсутністю бажаних ресурсів.

Видання зазначає, що ця заява прозвучала після того, як міністр оборони Грант Шаппс повідомив членам парламенту, що він лобіював перед прем'єром Ріші Сунаком і міністром фінансів Джеремі Хантом збільшення видатків на оборону в останньому бюджеті, але не зміг домогтися їхнього збільшення.

"Ми ясно дали зрозуміти, що сума грошей, яку ми витрачаємо на боєприпаси зараз і яка є значною, не відповідає в усіх галузях загрозам, з якими ми стикаємося", – заявив Маговен.

Він також додав, що уряд Британії має витрачати більше на інтегровану протиповітряну протиракетну оборону.

Водночас міністр оборони Британії Шаппс наголосив, що будь-який конфлікт з РФ буде вестися разом з союзниками по НАТО, які можуть колективно перевершити Росію, а не самотужки Великою Британією.

"Для людей, які дивляться і чують, що Велика Британія не готова до війни виключно з Росією, важливо розуміти, що оскільки ми є членом НАТО і є стаття 5 [Договору про взаємну оборону], ми ніколи не опинимося в такій ситуації", – сказав міністр.

Шаппс також сказав членам парламенту, що уроки війни в Україні показали важливість використання безпілотників, оскільки вони є "смертоносними", але недорогими. Водночас він застеріг, що "базові засоби ведення війни і боєприпаси" залишаються важливими в будь-якому майбутньому конфлікті.

Telegraph уточнює, що заяви Шаппса пролунали після того, як комітет з питань оборони парламенту Сполученого Королівства провів розслідування, яке показало, що британські збройні сили не готові до війни з Росією.

Комітет дійшов висновку, що уряд "ніколи не досягне бойової або стратегічної готовності" без термінових реформ, спрямованих на подолання кризи з набором кадрів, а також без значного збільшення запасів зброї та боєприпасів у Великій Британії.

Колишні керівники оборонних відомств повідомили комітету, що Збройні сили були "виснажені" з 2010 року і "в конфлікті рівних з рівними... вичерпали б свої можливості після перших кількох місяців бойових дій".

безпека європи союзники україни протидія рф військо британія

Знак гривні
Знак гривні