Агреговані дані про атаки на російські нафтопереробні заводи

OSINT-аналітик Morten Bjørn зібрав дані про атаки на російські нафтопереробні заводи. Texty.org.ua публікують його ключові висновки.

У Росії є 37 нафтопереробних заводів різного розміру, їх можна знайти в таблиці нижче. Деякі потужності НПЗ можуть дещо відрізнятися. Потужності регулярно розширюються, тому деякі дані можуть бути застарілими, зауважує Morten Bjørn.

Аналітик склав список усіх ударів по НПЗ, інцидентів та зірваних атак. Атака, якій вдалося запобігти, визначається як "згадка про удари безпілотників у джерелах, зазвичай підкріплена фотографіями збитих дронів".

Аналізуючи всі ймовірні удари, OSINT-дослідник іноді натрапляв на інциденти, які більше схожі на аварії, ніж на атаки. Наочним прикладом є випадок на нафтопереробному заводі в Краснодарі в червні минулого року.

У наборі є дані про інциденти на нафтопереробних заводах, що передували повномасштабному вторгненню РФ.

"Якщо побудувати графік на часовій шкалі, то вийде наступний графік. Як ви побачите, є відносно стійка тенденція. Складається враження, що росіяни дотримуються старої радянської інструкції, згідно з якою пожежа на нафтопереробному заводі має відбуватися кожні 200 днів", – пише аналітик.

"Але подивімося, що насправді відбувається після початку вторгнення. Протягом першого періоду нічого не відбувалося до кінця 2022 – початку 2023 року, коли спостерігається помітне зростання кількості пожеж (приблизно в 6-7 разів)", – коментує наступний графік дослідник.

Як видно, додатковий сплеск інцидентів стався на початку 2024 року, коли показник збільшився приблизно вчетверо, але у 27 разів більше, ніж у початковому періоді. 3-4 пожежі під час вторгнення статистично можна віднести до аварій.

"Якщо ми вирішимо розбити це трохи більше і включимо інциденти без наслідків (наприклад, збиті безпілотники), то побачимо картину з трьома чіткими фазами. На першій фазі активність зосереджена навколо 3-4 ударів у травні 2023 року", – пояснює Morten Bjørn.

Друга фаза починається приблизно в 20-х числах січня 2024-го і триває два тижні. Потім настає оперативна пауза приблизно на 20 днів перед наступною двотижневою кампанією.

"Залишається з'ясувати, чи була атака 23 березня на НПЗ у Самарській області початком четвертого етапу, який триватиме ще два тижні. У такому випадку, операційна пауза тривала лише 6-7 днів.

У будь-якому разі нинішня кампанія безумовно має вплив на ціни на нафтопродукти", – підсумовує OSINT-аналітик.

Читайте також: Удари по залізничних електропідстанціях суттєво ускладнять військову логістику росіян (КАРТА)

економіка рф атаки на нпз рф нафта

Знак гривні
Знак гривні