Як "Ісламська держава" повстала з попелу, щоб напасти на Москву

Старший науковий співробітник кафедри воєнних досліджень Королівського коледжу в Лондоні, автор книжки "Довга війна – внутрішня історія Америки в Афганістані" Девід Лойн написав на сторінках The Spectator про відродження "Ісламської держави" у контексті теракту в Підмосков'ї. Texty.org.ua публікують переклад статті.

Бойовики ІД у провінції Афганістану Нангархар. Фото: pajhwok.com
Бойовики ІД у провінції Афганістану Нангархар. Фото: pajhwok.com

Після катастрофічного вильоту евакуаційного американського літака з Кабула в серпні 2021 року зростало занепокоєння, що Афганістан знову стане горнилом міжнародного тероризму. Заява угруповання "Ісламська держава" про те, що воно здійснило напад на "Крокус Сіті Холл" у Підмосков'ї, схоже, виправдала ці побоювання.

Ісламське пророцтво говорить, що коли Магді – месія – повернеться, щоб сповістити про кінець світу, він прийде з чорними прапорами в землю Хорасану.

Четверо нападників, які відкрили вогонь по натовпу на концерті у "Крокус Сіті Холл", внаслідок чого загинуло понад 130 людей, були громадянами Таджикистану, що межує з Афганістаном на півночі.

Читайте також: Московський терор. Тімоті Снайдер про фейкові та реальні загрози для Росії

Після поразки "Ісламської держави" в Сирії та Іраку Афганістан став головною базою угруповання, і сотні бойовиків з Центральної Азії повернулися туди, щоб перегрупуватися і тренуватися. Джерела розвідки повідомляють, що таджики можуть легко пройти на північному сході Афганістану як місцеві жителі, оскільки населення регіону – афганські таджики.

Регіональна гілка ІД "Ісламська держава – Хорасан" (ІД-Х), була заснована у 2015 році невдоволеними командирами талібів у гірському регіоні, що відокремлює Афганістан від Пакистану. "Хорасан" – це стара назва регіону, який охоплював більшу частину сучасного Афганістану, а також східний Іран, і вона має особливий резонанс через ісламське пророцтво про те, що коли месія Магді повернеться, щоб сповістити про кінець світу, він прийде з чорними прапорами в землю Хорасану. Не випадково, що ІД-Х вивішують чорні знамена.

Напередодні нападу на "Крокус Сіті Холл" США зафіксували ознаки зростання активності ІД-Х в Росії та країнах Центральної Азії. Раніше цього місяця влада Казахстану підтвердила громадянство двох чоловіків, убитих під час рейду ФСБ у Росії буцімто для запобігання нападу ІД-Х на синагогу. Незадовго до Різдва минулого року в Німеччині були заарештовані таджицькі бойовики, ідентифіковані як ІД-Х, за звинуваченням у підготовці терактів. А в найбільшому міжнародному теракті до стрілянини в Підмосков'ї в січні в Ірані було вбито понад 100 людей, знову ж таки, таджицькими бойовиками ІД-Х.

До 2021 року "Ісламська держава – Хорасан" пережила роки інтенсивних бойових дій американських і афганських спецпідрозділів, включно зі знищенням печерного комплексу в Афганістані в результаті першого застосування найбільшої неядерної зброї в арсеналі США – MOAB (Massive Ordinance Air Blast), або, як її стали називати, "матір'ю всіх бомб".

У кількох доповідях ООН та інших організацій простежується зростання ІД-Х після падіння Кабула і те, як таліби не змогли їх зупинити. Колишній голова афганських спецсил, генерал-лейтенант Самі Садат каже, що "Талібан" має справу з ІД-Х лише тоді, коли бачить безпосередню загрозу. Вони не мають можливості перемогти їх. "Ісламська держава – Хорасан" здійснила резонансні напади на пакистанську і російську дипломатичні місії в Кабулі, а також напади терористів-смертників на цивільних осіб, особливо на представників шиїтської меншини хазарейців.

Хоча таліби протистоять ІД-Х, хоча й неефективно, вони приймають інші міжнародні джихадистські терористичні угруповання, зокрема Пакистанський Талібан (ТТП) і "Аль-Каїду". Міжвідомча розвідка Пакистану (ISI) зробила великий стратегічний прорахунок, підтримавши захоплення Афганістану талібами. Вони очікували, що зможуть потіснити ТТП, але сталося навпаки, і тепер Пакистан стикається з тими самими транскордонними атаками, які він спонсорував в іншому напрямку протягом років існування підтримуваної Заходом Афганської республіки після 11 вересня 2001 року.

У низці міжнародних звітів відстежується посилення зростання "Аль-Каїди", яка, згідно з одним зі звітів ООН, має "симбіотичні" стосунки з "Талібаном". У аналізі лондонського центру з аналізу загроз, опублікованому в Foreign Policy, йдеться про те, що "Аль-Каїда" управляє 11 золотими копальнями на півночі Афганістану, розділяючи прибутки між двома фракціями "Талібану", керівництвом в Кандагарі і "Мережею Хаккані" в Кабулі. Вважається, що за 18 місяців роботи копалень "Аль-Каїда" отримала близько 200 мільйонів доларів.

Неспроможність талібів запобігти міжнародному тероризму, що походить з Афганістану, означає, що вони не виконали одне з єдиних зобов'язань, яке взяли на себе перед США в обмін на виведення міжнародних військ. Але Америка продовжує відвертатися від доказів, зібраних іншими відомствами. Звіти американської розвідки, принаймні ті, що були оприлюднені, свідчать про те, що "Аль-Каїда" в Афганістані переживає "занепад" і не становить жодної загрози за межами країни. Останні коментарі президента США Байдена на цю тему, опубліковані в журналі The Spectator у липні минулого року, свідчать про те, що він заперечує це.

"Талібан" продовжує дедалі сильніше стискати свої зловісні лещата в цій нещасній країні. У рідкісному аудіозверненні, оприлюдненому цього тижня, верховний лідер "Талібану" Хайбатулла Ахундзада назвав Захід "сатаною" через права жінок і пообіцяв забезпечити застосування суворих покарань, таких як побиття камінням за "перелюбство", по всій країні. "Просто контроль над Кабулом і провінціями – це не наша мета, – сказав він. – Радше ми прагнемо активно впроваджувати шаріат на практиці". Тим часом терористи отримали повну свободу дій по всій країні.

тероризм ІД талібан афганістан

Знак гривні
Знак гривні