Довічне з конфіскацією за привласнення державних функцій. Реакція на "законопроєктну провокацію" Безуглої та Третьякової

Депутатки від "Слуги народу" Галина Третьякова та Мар’яна Безугла внесли законопроєкт про довічне позбавлення волі за привласнення державних функцій, зокрема представлення України на міжнародних заходах, перед уповноваженими особами іноземних держав, міжнародних організацій, у тому числі за допомогою листування, телефонних розмов без надання на те повноважень та погоджень.

Як повідомляє Судово-юридична газета, народні депутатки зареєстрували у Верховній Раді відповідний законопроєкт 11104 про внесення змін до Кримінального кодексу.

Як вказують авторки, цей законопроєкт є складовою законопроєкту «Про спеціальні місії України» 11103, який розроблено з метою захисту інтересів України, шляхом консолідації і єдності представників України у питаннях зовнішньої діяльності, та має розглядатися одночасно з ним.

Прийняття змін до КК зумовлене захистом національних інтересів та безпеки України в цілому. Адже, на думку авторок, іноді "ганебні" громадяни України вчиняють дії, направлені на отримання власних привілеїв за рахунок державних інтересів, шляхом привласнення державних функцій. І ці дії шкодять суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності України, а також економічній та інформаційній безпеці України.

Привласнення непритаманних державних функцій є злочином проти основ національної безпеки України і потребує, на думку депутаток, забезпечення максимального та справедливого покарання тих громадян України, які вчинять дії направлені на послаблення нашої обороноздатності, посягають на суверенітет, або спричиняють будь-яку шкоду Україні.

Отже, пропонується доповнити Кримінальний кодекс нормою щодо криміналізації представлення інтересів України неуповноваженими на те особами.

А саме, до КК додається стаття 111-3 «Привласнення державних функцій», за якою:

Привласнення громадянином України державних функцій, зокрема представлення України на міжнародних заходах, перед уповноваженими особами чи агентами іноземних держав, а також представниками міжнародних організацій, у тому числі за допомогою листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, інших форм спілкування без надання на те повноважень та погоджень у визначеному законом порядку – караються позбавленням волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Ті самі діяння, вчинені в умовах воєнного стану, караються позбавленням волі на строк 15 років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.

Що таке спеціальна місія

Зазначимо, що відповідно до законопроєкту 11103 спеціальна місія України – це тимчасова місія, направлена за згодою приймаючої сторони для представлення держави на певному заході або в переговорах, що складається із однієї особи або групи людей наділених повноваженнями представляти Україну. Координацію діяльності спеціальної місії України у сфері зовнішніх зносин, здійснює МЗС. Наявність дипломатичних або консульських відносин не є необхідною для направлення спеціальної місії.

Спеціальні місії України утворюються виключно Головою Верховної Ради України, Президентом або Прем’єр-міністром України та поділяються на парламентські, президентські та урядові спеціальні місії залежно від суб'єкта їх утворення.

Реакція на ініціативу нардепок

Пропозиція Галини Третьякової та Мар’яни Безуглої наштовхнулася на величезну хвилю критики.

"Досі партія і фракція "Слуга народу" не лише не вигнали зі своїх лав цих діячок за офіційну законодавчу пропозицію перетворити Україну на неправову, терористичну людиноненависницьку державу, не запропонували скласти їм мандати і не ганьбити Україну, але навіть не зробили публічних заяв із засудженням цього законопроєкту.

Усі, хто розповідає, що в Україні не може бути узурпації влади, диктатури й державного терору проти громадян, просто замисліться, чим є цей законопроєкт і відсутність реакції на нього з боку монобільшості й Банкової", – пише співкоординатор "Простору свободи" Тарас Шамайда.

"Ініціаторки законопроєкту пропонують нам запровадити тоталітарний режим, де держава панує над суспільством та людиною.

Провокаторки та шкідники, які ще дотепер продовжують бути суб'єктами законодавчої ініціативи", – написала громадська активістка Анастасія Розлуцька.

Очільниця Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук – організації, нагородженої Нобелівською премією миру 2022 року – відреагувала на законопроєкт нардепок:

"Спочатку віддячили волонтерам за "привласнення державних функцій" та затикання дірок, де уповноважені органи не давали ради, і запровадили безумне регулювання волонтерської роботи.

Потім ввели державний контроль за громадськими організаціями, які займаються реформами на національному та місцевому рівнях, і ухвалили закон про лобіювання, який в країнах ЄС побудований як механізм прозорості, а не контролю.

А тепер на черзі люди, які адвокатують інтереси країни та захист людей на міжнародній арені "без повноважень та погоджень".

Як же дістала ця імітація роботи та постійні палки в колеса, коли на кону, і то без перебільшення, наше виживання", – написала Матвійчук.

Після хвилі обурення Мар’яна Безугла написала у фейсбуці, що це була "компактна законопроєктна провокація". "На голосування законопроєкт виноситись не буде. Дійсно «мило» спостерігати, як прокинулися колеги, яких часто не розворушиш невідкладними речами, і які раді дешевому шансу показати свою відданість ідеалам демократії. Рефлекторна реакція", – написала Безугла.

Водночас народна депутатка від ЄС Ірина Геращенко повідомила про ще одну законодавчу ініціативу Безуглої та Третьякової – про спеціальні місії України.

"Ці ініціативи – ніякі не парламентські жарти. Марʼяна і Галина неодноразово виступали тими, хто зондує ґрунт на догоду ОП. Й ці проєкти, навіть не прийняті, – свідчення, що авторитаризм можливий. Розцінюю їх як удар по громадських активістах, політикам, всіх, хто адвокатує назовні для посилання України. Ми бачимо, як стрімко звужується збройна і фінансова підтримка країни, заблоковану допомогу, проблеми з поставками снарядів і зброї. І на цьому тлі – такі дикі ініціативи", – наголосила Геращенко.

Від Texty.org.ua: Попри намагання Безуглої виставити подібні ініціативи як "законодавчу провокацію", усі попередні дії народної депутатки свідчать про те, що вона часто виступає інструментом голови Офісу президента для просування безумних ідей.

узурпація законопроєкт скандал маразм безугла

Знак гривні
Знак гривні