Кожен солдат стає снайпером. Що таке революційна бойова система СМЕШ: розповідає ізраїльська винахідниця

Генеральна директорка компанії "Смарт Шутер" Міхал Мор розповіла виданню Ynetnews про свій досвід створення революційної бойової системи, яку зараз використовують елітні підрозділи в арміях по всьому світу. Texty.org.ua публікують ключові фрагменти розмови.

Гендиректорка компанії "Смарт Шутер" Міхал Мор з інтелектуальною системою управління вогнем СМЕШ (Фото: Елад Гершгорн)
Гендиректорка компанії "Смарт Шутер" Міхал Мор з інтелектуальною системою управління вогнем СМЕШ (Фото: Елад Гершгорн)

Система СМЕШ виявилася особливо дієвою проти безпілотників у війні в секторі Газа, а також проти терористів ХАМАСу в ближньому бою. Система, яка вже була придбана Армією оборони Ізраїлю та іншими арміями по всьому світу, зараз вперше використовується у воєнний час – і з великим успіхом. Професійні військові інтернет-ресурси, зокрема офіційний вебсайт Армії оборони Ізраїлю, називають її революційною.

Раніше Міхал Мор працювала керівницею науково-дослідних груп у ракетному підрозділі ізраїльського виробника зброї “Передові оборонні системи Рафаель”. Потім, коли її чоловік служив у військовому резерві під час Другої ліванської війни, у неї виникла ідея, яка змінила її життя і направила на новий шлях.

"У 2006 році, коли я була на дев'ятому місяці вагітності, мій чоловік, який служив у піхотній бригаді Голані, отримав повістку та увійшов до Лівану зі стандартною низькотехнологічною зброєю. Коли я подивилася на гвинтівку, на сталь, я зрозуміла, що маю можливість значно покращити приціл", – розповідає вона.

"До використання СМЕШ гвинтівка була всього лише металом. Тому ми включили у гвинтівку технологію, яка використовується для перехоплення ракет, з якою я добре знайома. Мета – дозволити солдатам, особливо резервістам, які не тренуються регулярно, точно влучати в ціль з першого пострілу. Під час боїв резервіст не має часу на відновлення бойових навичок", – додає винахідниця.

Технологія забезпечує точне ураження рухомих цілей, незалежно від рівня підготовки солдата, включаючи ураження безпілотників – нової загрози на полі бою з часів війни в Україні, а тепер і в Газі та на півночі в боях проти Хезболли.

Завдяки вдосконаленій обробці зображень на основі штучного інтелекту, СМЕШ фіксує ціль і відстежує її рух, щоб синхронізувати постріл для швидкого і точного ураження. СМЕШ – це набагато більше, ніж оптичний приціл, це складна система управління вогнем. Система визначає, серед іншого, напрямок і швидкість руху цілі.

Окрім неймовірної точності, система може відстежувати та влучати з більшої відстані – 200 метрів, порівняно з 50 метрами для гвинтівки зі звичайним прицілом, що підвищує безпеку стрільця.

"Солдат у бою стикається зі складним викликом, перебуваючи під фізичним і психологічним тиском, і я хотіла забезпечити йому можливість точно влучити в ціль, зберігаючи при цьому безпеку не тільки з відстані 50 метрів, а й при пострілі з 200 метрів. Подумайте, як важко солдату на бігу влучити в динамічну ціль – терориста, що біжить, автомобіль, що проривається крізь загородження.

Я читала дослідження НАТО, у якому вивчалась ймовірність влучання серед солдатів у всьому світі, і там дійшли висновку, що ці цифри не є високими, тому що і солдат, і ціль рухаються під час бою. Наша система забезпечує балістичні розрахунки для досягнення максимального влучання. У проведених нами випробуваннях ми довели, що рівень точності при використанні нашої технології однаковий як для новобранців, так і для досвідчених солдатів", – каже Мор.

Розумна система управління вогнем СМЕШ, що використовується проти безпілотника. Фото надане компанією "Смарт Шутер"
Розумна система управління вогнем СМЕШ, що використовується проти безпілотника. Фото надане компанією "Смарт Шутер"

Армія оборони Ізраїлю була налаштована скептично

Компанія "Смарт Шутер" вже підписала угоди про закупівлю зі США, Нідерландами, Індією та Німеччиною. У липні минулого року було оголошено, що британська армія придбала 225 систем за 4,6 мільйона фунтів стерлінгів для встановлення на штурмові гвинтівки та використання для ураження дронів.

Згідно з повідомленнями, компанія також бере участь у проєктах з виробником "Роботім" для використання цієї системи на автономних бойових роботах, а також з виробником "Стедікоптер" для використання на безпілотниках.

Сьогодні в кожному піхотному підрозділі Армії оборони Ізраїлю є стрілець, оснащений системою СМЕШ, яка коштує кілька тисяч шекелів [приблизно 30 тисяч гривень, близько 800 доларів], а тепер, під час війни в Газі, її почали використовувати й резервісти. Армія оборони Ізраїлю розмістила на своєму офіційному сайті відео, в якому вихваляє систему СМЕШ, стверджуючи, що вона вчетверо збільшує шанси військ на влучання в ціль, і що тисячі таких систем вже використовуються солдатами в секторі Газа. Доведений успіх у воєнний час збільшив попит на цю систему в усьому світі.

Армія оборони Ізраїлю заявляє, що планує найближчим часом розширити розповсюдження такого прицілу, навчити більшу кількість резервістів користуватися ним, покращити його нічні оперативні можливості та забезпечити солдатам можливість визначати дружні сили, щоб уникнути випадків дружнього вогню, які часто трапляються в густонаселених міських районах Гази.

Як СМЕШ бореться із загрозою безпілотників?

"Безпілотники можуть використовуватися для скидання боєприпасів на війська або для спостереження за ними. Це дві суттєві загрози. Кожен озброєний дрон може спричинити двозначну кількість жертв, навіть якщо він влучить з неба. Саме тому ми вдосконалили разючу дієвість системи СМЕШ, щоб вона також була дієвою на відстані від 200 до 300 метрів над солдатами. Якщо ми збиваємо безпілотник, коли він перебуває за 300 метрів від солдата, це прекрасно.

Вміння розбиратися з безпілотниками в Газі стало вкрай важливим, і тепер, під час війни, я зрозуміла, що нам потрібно отримувати інформацію про загрозу від безпілотників і їхнє місцеперебування з більшої відстані, ніж ми можемо сьогодні. У нас є сімейство продуктів, призначених для цього. Наша мета – завжди тримати солдата якомога далі від небезпеки.

Ми розробили дистанційно керовану систему, якою може керувати солдат, що сидить з планшетом у ситуаційній кімнаті, а система, яка може бути встановлена на штативі, робот або безпілотний літальний апарат, передає інформацію про ціль і дозволяє солдату вести вогонь по ній на відстані", – розповідає Мор.

Система дистанційного керування вогнем "Смарт Шутер". Фото надане компанією
Система дистанційного керування вогнем "Смарт Шутер". Фото надане компанією

Це рекордний період для оборонних компаній Ізраїлю. Війна в Україні, а тепер і війна в секторі Газа – спричинили різкий стрибок попиту на ізраїльські розробки. 2023 рік вважається найкращим роком в історії Ізраїлю з погляду експорту ізраїльських систем озброєння.

Понад два роки тому компанія "Смарт Шутер" вирішила залучити капітал від інвесторів. Зараз компанія, що базується в кібуці Ягур, має 80 співробітників, виробничі потужності та три маркетингові дочірні компанії – в США, Австралії та Німеччині. Це вже не стартап, а радше усталена самодостатня компанія, і, за словами Міхал Мор, найближчим часом їй не знадобиться додаткове залучення капіталу.

Мор розповідає про значне зростання замовлень від Армії оборони Ізраїлю, яке змусило завод працювати в режимі 24/7.

"Це зоряний час оборонних галузей, які надають рішення, щоб ми могли тут жити, – каже вона. – Це частина реальності нашого життя. Наша мета – підвищити безпеку солдатів і зменшити кількість поранень серед невинних людей. Мінімум вогню з максимальною дієвістю".

Фотограф Елад Гершгорн, який є членом підрозділу бойової готовності, протестував систему СМЕШ з інструктором під час стрільби по ростових мішенях з відстані 200 метрів. Ось що він розповідає:

"Загалом операція дуже проста: ви натискаєте великим пальцем на кнопку, розташовану на лівій стороні зброї. Як тільки ціль виявлено, система фіксується на ній, і все, що ви робите – це натискаєте на спусковий гачок, а система стріляє з абсолютною точністю і влучає знову і знову.

Я навмисно стріляв стоячи, а не з коліна. Також не потрібно затримувати дихання, а на екрані системи рекомендується тримати обидва ока відкритими – протилежність усьому, чого я навчився в армії. Екран великий і чіткий, ціль виявляється миттєво, і система відстежує її самостійно, що унеможливлює промах. Найкращий спосіб описати цей досвід – це як пересісти з карети, запряженої кіньми, за кермо Tesla.

Інструктор пояснив мені, що під час випробувань системи було доведено, що окрім її здатності точно і вибірково вражати безпілотники, вона також може вести вогонь з божевільним коефіцієнтом корисної дії в класах "земля-море", "вода-море" і "повітря-море". Це як Залізний купол, встановлений на особистій зброї".

війна технології снайпер ізраїль протидія дронам

Знак гривні
Знак гривні