"Керувати штучним інтелектом". Що передбачає перша глобальна резолюція ООН щодо ШІ

Генасамблея ООН у четвер одноголосно ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелекту, яка закликає країни захищати права людини та персональні дані, а також контролювати ШІ на предмет ризиків.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це повідомляє Reuters.

Резолюція, запропонована Сполученими Штатами та підтримана Китаєм і понад 120 іншими країнами, також закликає до посилення політики конфіденційності.

"Сьогодні всі 193 члени Генеральної Асамблеї ООН висловилися в один голос і разом вирішили керувати штучним інтелектом, а не дозволяти йому керувати нами", — заявила посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Reuters зазначає, що ця резолюція є останньою в низці ініціатив урядів різних країн світу, спрямованих на регулювання розвитку штучного інтелекту. Прагнення контролювати ШІ пов'язане з побоюваннями, що його неналежне використання може призвести до підриву демократичних процесів, шахрайства, значного скорочення робочих місць, а також до інших негативних наслідків.

"Неправильне або зловмисне проєктування, розробка, розгортання і використання систем штучного інтелекту ... створюють ризики, які можуть ... підірвати захист, заохочення і реалізацію прав людини й основних свобод", — йдеться в документі.

У листопаді США, Велика Британія і більше десятка інших країн представили першу детальну міжнародну угоду про те, як захистити штучний інтелект від зловмисників, закликаючи компанії створювати системи штучного інтелекту, які "безпечні за своєю конструкцією".

Європа випередила Сполучені Штати: цього місяця законодавці ЄС ухвалили тимчасову угоду про нагляд за технологією. Адміністрація Байдена тиснула на законодавців щодо регулювання ШІ, але поляризований Конгрес США майже не просунувся вперед.

Тим часом Білий дім намагався зменшити ризики, пов'язані зі штучним інтелектом, для споживачів, працівників і меншин, одночасно зміцнюючи національну безпеку, видавши в жовтні новий виконавчий указ.

Радник з національної безпеки США Джейк Салліван заявив, що на переговори щодо резолюції пішло майже чотири місяці, але вона дала світові "базовий набір принципів, якими можна керуватися в наступних кроках у розвитку та використанні ШІ".

Відповідаючи в середу на запитання, чи стикалися учасники переговорів з опором з боку Росії або Китаю, високопоставлені представники адміністрації сказали, що було "багато гарячих розмов", але адміністрація активно взаємодіяла з країнами, з якими вона має різні погляди.

Reuters пише, що китайські та російські чиновники наполегливо вивчають можливості використання інструментів штучного інтелекту для різних цілей. Минулого місяця Microsoft заявила, що викрила хакерів з обох країн, які використовували програмне забезпечення OpenAI, що підтримується Microsoft, для відточування своїх шпигунських навичок.

У відповідь на звіт Microsoft Китай заявив, що виступає проти того, що він назвав безпідставними звинуваченнями, а Росія не відповіла на запит про коментарі.

контроль технології ШІ оон

Знак гривні
Знак гривні