Наймасштабніша атака Росії на українську енергетику: пошкоджена Дніпровська ГЕС, низка регіонів знеструмлена

У ніч на 22 березня 2024 року російські війська завдали комбінованого ракетного-авіаційного удару по об’єктах критичної інфраструктури України.

Фото: Цензор
Фото: Цензор

Як повідомили у Повітряних силах ЗСУ, усього ворог застосував 151 засіб повітряного нападу:

У результаті протиповітряного бою знищено 92 повітряні цілі:

Як повідомив президент Володимир Зеленський, росіяни масовано атакували енергетику.

"Цілі російських терористів світ бачить максимально чітко: електростанції та лінії постачання енергії, гребля ГЕС, звичайні житлові будинки, навіть тролейбус. Росія воює проти звичайного життя людей", – написав Зеленський.

За його словами, у всіх міста, які постраждали від атаки, вже працюють необхідні служби. Триває відновлення постачання електрики. "Харків та область, Запоріжжя, Сумщина, Полтавщина, Дніпропетровщина, Одещина, Хмельницький та область, Вінниччина, Франківщина – всюди, де це потрібно, від ночі тривають відновлювальні роботи", – зазначив президент.

Міністр енергетики України Герман Галущенко назвав атаку «наймасштабнішою за останній час». За словами міністра, Росія спробувала спричинити великий збій у роботі енергосистеми країни.

Як заявив голова "Укренерго" Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону, ранкова атака росіян на енергетику України була найбільшою з початку повномасштабної війни. Є пошкодження енергетичних об'єктів у багатьох регіонах.

"Це була найбільша, напевно, атака за весь час по енергетичній системі України. Вона характеризується тим, що були застосовані комбіновані засоби ураження, тобто не тільки крилаті ракети, а ще й "Шахеди" і балістичні ракети", – цитує Кудрицького РБК-Україна.

За його словами, удари були по теплових та гідроелектростанціях, а також по магістральних підстанціях. Ворог цілив в різні об'єкти енергосистеми – генерацію, високовольтні підстанції, підстанції операторів розподілу.

Внаслідок масштабної атаки є пошкодження енергетичних об'єктів у різних регіонах України. Кудрицький наголосив, що найбільше постраждав Харків, там масштаб пошкоджень найбільший.

Дніпровська ГЕС

Внаслідок російського удару по Дніпровській ГЕС пошкоджено обладнання станції.

Про це заявив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону, передає Цензор.НЕТ.

Він зазначив, що наразі загрози прориву дамби немає.

"Пошкодження великі, але вони стосуються саме роботи електростанції на генерацію електроенергії", – пояснив Кудрицький.

Як повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, сьогодні зранку російська ракета влучила у тролейбус з людьми, який рухався через дамбу ДніпроГЕСу.

У патрульній поліції поінформували, що рух автомобілів через греблю перекрили.

Як повідомив директор Укргідроенерго Ігор Сирота, по Дніпровській ГЕС було два прямі влучання, ГЕС-2 у критичному стані і невідомо, як вона зможе працювати,

Запорізька АЕС

ЯК повідомили в Енергоатомі, ЗАЕС перебуває на межі блекауту.

"Під час масштабної ракетної атаки на Україну о 5:10 ранку відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ «Дніпровська», що з'єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із об’єднаною енергосистемою України.

"Наразі найбільша у Європі атомна електростанція зʼєднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-330кВ «Запорізька ТЕС — Феросплавна».

Ця лінія нещодавно була відремонтована силами українських енергетиків, оскільки не працювала протягом тривалого часу через пошкодження внаслідок чергового російського обстрілу", йдеться у повідомленні.

Наслідки атаки на Запоріжжі. Фото: Іван Федоров/Телеграм
Наслідки атаки на Запоріжжі. Фото: Іван Федоров/Телеграм

Ситуація у регіонах

Глава Одеської ОВА Олег Кіпер повідомив, що внаслідок нічної масштабної атаки ворога по енергетичних об'єктах країни пошкоджень зазнали і енергооб'єкти Одещини. Через це, за розпорядженням НЕК Укренерго, в Одесі частково відбуваються стабілізаційні відключення.

Наразі знеструмлено 53 тисячі абонентів електропостачання.

Є влучання по об’єкту критичної інфраструктури на Прикарпатті. За попередньою інформацією, постраждала одна людина. Є пошкодження. Перебоїв з електропостачанням в області не зафіксовано.

Ворог атакував інфраструктурні об’єкти Хмельницької області. "Жахливий ранок. Маємо пошкодження обʼєктів інфраструктури. Пошкодження житлових будинків. Є загиблі й постраждалі серед цивільних. Деталі згодом", — повідомив міський голова Хмельницька Олександр Симчишин.

На Стрийщині Львівської області російський безпілотник влучив в об’єкт енергетичної інфраструктури.

На Вінниччині також є влучання в обʼєкт критичної інфраструктури. У Ладижині внаслідок нічної атаки з боку росіян та влучання в критичну інфраструктуру вимкнули електроенергію, тепло- та водопостачання, повідомив міський голова Олександр Коломієць. Згодом електрику людям повернули, але відновлювальні роботи тривають.

У Запоріжжі під час масованої атаки РФ пролунали 12 вибухів. Є поранені, сім будинків зруйновано, 35 пошкоджено. Як повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров, є поранені. Їхню кількість зараз уточнюють.

У Харкові росіяни понад 15 разів вдарили по обʼєктах енергетики, є влучання в критичну інфраструктуру. Місто майже повністю без світла, є перебої з водопостачанням.

Як повідомив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак, на Дніпропетровщині пошкоджені енергетичні об'єкти в Дніпровському, Криворізькому, Павлоградському та Камʼянському районах. Від вибухової хвилі побиті вікна в будинках. Є перебої зі світлом та водопостачанням. Будуть введені графіки відключень.

У Сумській ОВА повідомили, що внаслідок ракетних ударів по об'єктах енергосистеми України тимчасово введені графіки аварійних відключень у населених пунктах Сумського, Конотопського та Шосткинського районів Сумщини.

Очільник Полтавської ОВА Філіп Пронін заявив, що на Полтавщині застосовані превентивні вимкнення підстанцій та введений графік аварійних відключень на всі 10 черг. За його словами, наразі в області знеструмлено понад 104 тисячі побутових споживачів та 6700 юридичних.

дніпрогес атаки на енергосистему масована атака заес

Знак гривні
Знак гривні