Мобілізаційний потенціал серед засуджених: хто може поповнити лави ЗСУ

В Україні є близько 50 тисяч людей, які мають судимість і вже відбули покарання. Крім того, ще 26 тисяч перебувають у місцях позбавлення волі. Частину з них можуть мобілізувати до лав ЗСУ.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це розповіла заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька у коментарі Суспільному.

"Дуже складно зараз говорити про те, скільки це може бути людей. Перша категорія – це особи, які мають судимість, але вони живуть поряд з нами, вони вже відбули своє покарання і є звільненими. Це приблизно 50 тисяч осіб", — сказала вона.

Урядовиця зазначила, що згодом можна буде "по факту" говорити, скільки таких людей відповідали ознакам того, щоб приєднатися до лав Збройних сил.

Друга категорія, за словами Висоцької, – це люди, які зараз відбувають покарання у в'язницях — їх 26 тисяч.

"Друга категорія – це набагато складніше, це можливість залучати до відсічі збройної агресії людей, які перебувають зараз у в'язницях, є засудженими на сьогодні, і саме такий механізм і порядок їх залучення до лав ЗСУ", — сказала заступниця міністра.

Саме це, за її словами, передбачає проєкт закону про мобілізацію осіб, які мають і судимість, і є засудженими, який зареєстрований у парламенті: "І зараз буде жвава дискусія в стінах парламенту щодо прийняття такого закону".

Читайте також: Мобілізаційний резерв. Скількох чоловіків ще можна мобілізувати і чому потрібно залучати в ЗСУ більше жінок

Висоцька також прокоментувала слова міністра Дениса Малюськи, який сказав, що питання не полягає в тому, скільки охочих є серед засуджених, і що "ніхто їх не планує питати, принаймні така наша позиція – це обов'язок кожного громадянина – захищати державу".

"Мова про першу категорію, які є вже вільними людьми, так само як в інших вільних людей, громадян України. Це є конституційний обов'язок кожного, тому нікого не питають про бажання. Є, звісно, добровольчі підрозділи, є інші форми, як служити у ЗСУ. Але загалом йдеться про те, що є призов, військовий облік, і люди готуються до виїзду на фронт і потім служать. Так само йдеться про засуджених, які вже відбули покарання і є на волі", — сказала вона.

За словами заступниці міністра юстиції, заборона людям з судимістю бути частиною армії є застарілою законодавчою нормою часів Радянського Союзу.

"Але сьогодні дуже специфічні умови – це воєнний стан, це потреба в тому, щоб наповнити наше військо. Тому, звісно, що це дуже логічно, що вільних людей, які придатні допомогти Збройним Силам, можуть призивати без їх погодження або згоди", — сказала Висоцька.

Вона зазначила, що для засуджених, які відбувають покарання, передбачено умовно-дострокове звільнення за їхньою заявою.

"Тобто їхнє бажання, їхня мотивація є обов'язковими. В іншому випадку це просто неефективно для наших Збройних Сил. Тому їхня заява, їхнє бажання і обов'язкове укладення контракту як умова, для того, щоб умовно-достроково звільнитися", — сказала урядовиця.

Читайте також: Мобілізація: що відлякує і що мотивує. Опитування Info Sapiens на замовлення Texty.org.ua

Водночас, за словами Висоцької, буде враховуватися спроможність, фізична підготовка ув'язнених, щоб не було медичних протипоказань для такої роботи за контрактом.

Нагадаємо, 13 березня у Верховній раді зареєстрували законопроєкт №11079 про звільнення засуджених для служби за контрактом у Збройних силах України. Документ пропонує внести зміни до законодавства, надавши засудженим право на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання за умови, що вони підуть служити за контрактом у ЗСУ.

мобілізація мінюст засуджені

Знак гривні
Знак гривні