Планета "на межі". Кліматологи спрогнозували, наскільки спекотним буде 2024 рік

Глобальна температура встановила нові рекорди 2023 року, океани нагрівалися, а льодовики постраждали від колосальної втрати льоду. І Організація об'єднаних націй (ООН) попереджає, що 2024 може стати ще спекотнішим.

Фото pixabay.com
Фото pixabay.com

Про це повідомляє Science Alert.

Щорічний звіт про стан клімату, підготовлений Агентством ООН з питань погоди та клімату, підтвердив попередні дані про те, що 2023 рік був найспекотнішим роком за всю історію спостережень.

За даними Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), минулий рік завершив найтепліший 10-річний період в історії спостережень й очікується, що температура буде ще вищою.

"Є велика ймовірність того, що 2024 рік поб'є рекорд 2023 року", — заявив керівник відділу моніторингу клімату ВМО Омар Баддур.

Реагуючи на доповідь, глава ООН Антоніу Гутерріш заявив, що вона демонструє "планету на межі".

"Земля подає сигнал лиха", — сказав він у відеозверненні, зазначивши, що "забруднення викопним паливом призводить до того, що кліматичний хаос зашкалює", і попередивши, що "зміни прискорюються".

За даними ВМО, минулого року середня приповерхнева температура була на 1,45 градуса за Цельсієм вище доіндустріального рівня — небезпечно близько до критичного порогу в 1,5 градуса, який країни домовилися не перевищувати в Паризьких кліматичних угодах 2015 року.

Генеральний секретар ВМО Селеста Сауло заявила про те, що «подає червоний сигнал щодо змін клімату» і що «2023 рік встановив нові рекорди за кожним окремим кліматичним показником».

"Те, свідками чого ми стали в 2023 році, особливо безпрецедентне потепління океану, відступ льодовиків і танення морського льоду в Антарктиці, викликає особливе занепокоєння", — додала Сауло.

За даними ВМО, до кінця 2023 року понад 90% світового океану нагрівалися до рекордних показників. Ключові льодовики по всьому світу зазнали найбільшої втрати льоду з моменту початку спостережень у 1950 році "через екстремальне танення як у західній частині Північної Америки, так і в Європі".

За даними ВМО, довжина морського льоду в Антарктиці також була "безумовно найнижчою за всю історію спостережень". Потепління океану та швидке танення льодовиків призвело до того, що рівень моря досяг найвищого показника з початку супутникових спостережень у 1993 році.

Але ВМО говорить також про «проблиск надії», пов'язаний зі зростанням виробництва відновлювальної енергії. Торік потужності з її виробництва – переважно за рахунок сонячної, вітрової та гідроенергетики – збільшилися майже на 50% порівняно з 2022 роком.

глобальне потепління зміна клімату оон

Знак гривні
Знак гривні