"Будинок "Слово". У прокат вийде фільм про письменників "Розстріляного відродження" (ВІДЕО)

20 березня у Києві відбулася презентація офіційного трейлеру до художнього фільму “Будинок “Слово”. Нескінчений роман” режисера Тараса Томенка. В національний кінопрокат стрічка вийде 9 травня.

Трейлер опублікований на Youtube-каналі проєкту МУР – авторів першого в Україні мюзиклу про письменників розстріляного відродження “Ти [Романтика]”. Трейлер до стрічки створив засновник проєкту МУР Олександр Хоменко. В трейлері до фільму використовується музика гурту NAZVA.

“Будинок “Слово”. Нескінчений роман” – це заснована на реальних подіях історія українських письменників доби “розстріляного відродження”, яких зібрали під дахом одного будинку.

"1927 рік. Радянська Україна. За наказом Сталіна у Харкові збудовано кооперативний будинок “Слово”. Найвидатніших українських письменників заселяють у комфортні квартири. Усі вони стали учасниками експерименту, спрямованого на виведення нового типу радянського письменника та тотальний контроль над процесом творчості.

Неочікувано для мешканців будинку “Слово” до них підселяють нікому не відомого молодого письменника Володимира Акімова. Хто він? Ніхто не знає. З його появою в будинку “Слово” починають розгортатися дивні події, про що й досі мовчать його стіни", – йдеться в описі фільму.

Читайте також: Чому альбом-мюзикл про письменників “Розстріляного відродження” збурив культурну спільноту

"Над цим проєктом я зі своєю командою працював понад 10 років. І це було не даремно. Це довга і непроста дорога повернення письменників "Розстріляного відродження" із небуття. Спочатку я зробив документальний фільм “Будинок “Слово”.

Але настав той час, коли український глядач має побачити ігровий фільм “Будинок “Слово”. Нескінченний роман”. Для мене важливо, що мій фільм виходить саме зараз у доленосний для України час. Без перебільшень, такого кіно не було в українському кінематографі", – каже режисер Тарас Томенко.

Сценаристи стрічки – Тарас Томенко та Любов Якимчук, оператор-постановник Михайло Любарський, художник-постановник Шевкет Сейдаметов, композитор – Алла Загайкевич, продюсери – Юлія Чернявська, Олег Щербина, Пилип Іллєнко та Ростислав Мартинюк.

Головні ролі у фільмі зіграли Дмитро Олійник, В’ячеслав Довженко, Ніна Набока, Марина Кошкіна, Андрій Май, Юлія Чепурко, Геннадій Попенко та інші.

Художня драма “Будинок “Слово”. Нескінчений роман” була знята в 2021 році. Світова прем'єра відбулась на 37-му Варшавському кінофестивалі 2021. Фільм був також представлений на Київському міжнародному кінофестивалі "Молодість" та на міжнародних фестивалях у Німеччині, Ірландії, США, Косово.

історія кіно культура розстріляне відродження література

Знак гривні
Знак гривні