У Німеччині різко впав рівень життя після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, — дослідження

Енергетичний шок, спричинений повномасштабним вторгненням Росії в Україну, призвів до найбільшого з часів Другої світової війни падіння рівня життя в Німеччині та спаду економічного виробництва, який можна порівняти з фінансовою кризою 2008 року.

Фото: Dave Collier/Flickr
Фото: Dave Collier/Flickr

Про це йдеться у новому дослідженні, повідомляє The Guardian.

У спільній доповіді, покликаній підкреслити глибину економічної кризи в Німеччині, два колишні економічні радники німецького уряду заявили, що у 2022 році реальна заробітна плата в країні впала більше, ніж будь-коли з 1950 року.

Нездатність захистити німецьку промисловість від стрибка цін на енергоносії може перетворити 2020-ті роки на "втрачене десятиліття для Німеччини" і сприяти подальшому піднесенню популістської ультраправої "Альтернативи для Німеччини" (АдН), попереджають автори дослідження.

"В епоху конфліктів, кліматичної та геополітичної кризи підйом АдН є тривожним сигналом. Падіння рівня життя німців є безпрецедентним з часів Другої світової війни. Хоча це правда, що фактори, які сприяли піднесенню АдН, виходять за рамки економіки, також неможливо ігнорувати те, що це безпрецедентне падіння рівня життя німців йшло пліч-о-пліч зі зростанням популярності ультраправих", — зазначила Ізабелла Вебер, доцент кафедри економіки в Університеті штату Массачусетс.

Вебер входила до складу експертної комісії високого рівня, якій німецький уряд доручив розробити механізм стримування цін на енергоносії для фірм і домогосподарств у 2022 році. Її співавтор, професор Том Кребс, був старшим радником у міністерстві фінансів під керівництвом Олафа Шольца, нинішнього канцлера Німеччини.

Їхні висновки підкреслюють, що найбільша економіка Європи все ще не відійшла від початку повномасштабної війни в Україні в лютому 2022 року.

Вебер і Кребс наголосили, що два чіткі сплески підтримки АдН влітку 2022 і 2023 років збігаються з періодами невизначеності в німецькому уряді щодо того, як подолати вплив шоку цін на енергоносії на рівень життя.

Економісти стверджували, що обмеження цін на енергоносії, запроваджене коаліційним урядом Шольца наприкінці 2022 року, було правильною політичною реакцією, але затримка з його впровадженням у той час, коли ринкова ціна на газ стрімко зростала, призвела до значного зростання підтримки АдН влітку 2022-го.

Дослідники підрахували, що реальна заробітна плата, виміряна порівняно з докризовими прогнозами, впала на 4% з квітня 2022 року по березень 2023 року, тоді як обсяг виробництва впав на 4,1%.

За останні три місяці 2023 року економіка скоротилася на 0,3% і, як очікується, знову скоротиться в першому кварталі 2024 року. Два квартали поспіль падіння виробництва визначаються як технічна рецесія.

За прогнозами Міжнародного валютного фонду, темпи зростання німецької економіки у 2024 і 2025 роках будуть нижчими, ніж у будь-якій порівнянній розвиненій країні, за винятком Аргентини.

німеччина дослідження АДН економіка

Знак гривні
Знак гривні