В яких країнах найкращий і найгірший рівень життя, — The Economist

Індекс людського розвитку ООН (ІЛР) після падіння у 2020-2021 роках знову зростає, але цей прогрес повільний і нерівномірний.

Про це пише The Economist.

Індекс людського розвитку ООН є одним з найбільш широко використовуваних показників розвитку країн після ВВП. Він вимірює прогрес з погляду соціальних результатів, включаючи очікувану тривалість життя при народженні, очікувану та середню тривалість навчання в школі та валовий національний дохід на особу. Останні дані, опубліковані 13 березня, показують, що глобальний ІЛР, попри певне зростання, дуже нерівномірний. Про це свідчать дані 194 відстежуваних ООН країн.

Топ-10 країн
Топ-10 країн
Дані по Україні
Дані по Україні

Швейцарія очолила рейтинг другий рік поспіль. Її загальний бал підвищується завдяки високим доходам і довгій тривалості життя. Інші країни Західної Європи мають одні з найвищих показників. Деякі регіони Азії також демонструють хороші результати: Гонконг і Сінгапур увійшли до першої десятки.

В інших країнах ситуація похмуріша: такі країни, як Перу, Колумбія, Лівія та Ліван, не досягли значного прогресу з 2019 року. Рівень життя в Україні та Росії також знизився: між 2021 і 2022 роками країни опустилися на 23 і чотири позиції відповідно. Понівечений війною Ємен, бідний і залежний від боргів Беліз і Мікронезія — острівна країна, яка ризикує бути поглинутою підвищенням рівня моря, досягли свого піка в 2010 році й відтоді знижуються щороку.

"Індекс є корисним, але неповним показником. Він не враховує економічну нерівність, наприклад, або відмінності між етнічними групами та статтю. (Зараз ООН розробляє окремі індекси, які включають деякі з цих показників).

Але він забезпечує послідовний вимір для політиків і неурядових організацій. Його регіональні прогнози на 2023 рік показують, що рівень життя зростатиме й надалі; лише арабський світ не зможе повністю відновитися до показників 2019 року. Утім, довгострокова тенденція, схоже, зазнала постійного спаду після пандемії. Значення на 2022 рік і прогноз на 2023 рік свідчать про те, що розвиток може застрягти на рівні, нижчому за той, що спостерігався до 2019 року, який утримувався з 1999 року", — пише британський журнал.

Видання зазначає, що цей регрес найбільше позначиться на найбідніших верствах населення. В ОЕСР, клубі багатих країн, значення ІЛР відновилися до рівня, що був до пандемії Covid-19, або навіть перевищили його. Але це справедливо для менш ніж половини найменш розвинених країн світу. Протягом 20 років розрив між країнами з найвищими та найнижчими значеннями ІЛР скорочувався (за винятком короткого періоду перед фінансовою кризою 2007-2009 років). Але з 2020 року він зріс.

розвиток рівень життя дані тенденції

Знак гривні
Знак гривні