В Австралії вироблятимуть критично важливі для України ракети для HIMARS, — WSJ

США планують відкрити в Австралії перший іноземний завод з виробництва керованих далекобійних ракет GMLRS для реактивних систем залпового вогню HIMARS.

М142 HIMARS. Фото: СтратКом ЗСУ.
М142 HIMARS. Фото: СтратКом ЗСУ.

Про це пише The Wall Street Journal.

Видання зазначає, що швидке споживання боєприпасів в Україні та на Близькому Сході підірвало здатність американської промислової бази задовольняти попит і поповнювати виснажені запаси. Адміністрація Байдена намагається розгорнути в країнах-союзниках кілька виробничих ліній для критично важливих видів озброєнь, хоча це нелегко.

Виробництво ракет заплановане на військовій базі, розташованій на околиці Сіднея. WSJ наголошує, що це перший завод із виробництва такої зброї, відкритий за межами США. Ракети GMLRS виготовляє американська компанія Lockheed Martin. Вони оснащені супутниковою системою наведення і можуть вражати цілі до 80 км.

За планом, компанія Lockheed, яка наразі виробляє GMLRS лише на одному заводі в Камдені, штат Арканзас, найме шість австралійських інженерів і відрядить їх на цей завод, щоб вони ознайомилися з виробничим процесом. Lockheed відправлятиме напівзібрані частини ракет зі США до Австралії, де вони проходитимуть остаточну збірку на новій виробничій лінії.

За словами австралійських офіційних осіб, перша партія з близько десятка зібраних в Австралії GMLRS буде випробувана до кінця наступного року.

Хоча спочатку GMLRS збиратимуть з імпортних компонентів, згодом Австралія хоче зосередитися на виробництві ключових частин ракети, в тому числі ракетних двигунів і боєголовок, на внутрішньому ринку. Згодом можна буде виробляти й інші типи ракет, окрім GMLRS.

"Сполученим Штатам і їхнім союзникам потрібно виробляти якомога більше боєприпасів якомога швидше, — сказав Зак Купер, старший науковий співробітник Американського інституту підприємництва, експрацівник Ради національної безпеки і Пентагоні, — а це означає, що більше виробничих потужностей означає більше можливостей".

HIMARS австралія боєприпаси сша

Знак гривні
Знак гривні