Косплей СРСР. Як Росія "виховує" молодь на окупованих територіях

На тимчасово окупованих територіях України російська влада проводить організовану пропагандистську роботу з молоддю. Вона ведеться в тому числі й під егідою організації “Росмолодежь”. Це державна інституція монополізує державну політику у справах молоді. І ця політика сама по собі вказує на те, якого результату хоче досягти російська влада.

Фото: milukraine.net
Фото: milukraine.net

Наскільки зараз для Росії важлива молодіжна політика, чітко показує як в умовах війни та певної міжнародної ізоляції Кремль провів “Всесвітній молодіжний фестиваль під Сочі”, який відбувався з 1 по 7 березня. Москва в дусі радянської пропаганди заявила його як найбільшу молодіжну подію у світі, анонсувавши прибуття 20 тисяч делегатів зі 190 країн.

Передбачувано, що більшість делегатів виявились самі росіяни з підконтрольних Кремлю організацій. Найбільшою іноземною делегацією стала китайська. Також були делегати від країн Глобального Півдня, а також поодинокі представники західних та європейських країн, які симпатизують Росії та Кремлю.

Перед молодими людьми виступили перші особи російської держави. Дмитро Мєдвєдєв виступав із більш ніж годинною лекцією про великі кордони “історичної Росії” і про потребу поділу України, бо вона “країна, що не відбулася”. Але найбільшим заходом стала зустріч молоді із Путіним. Російський диктатор витратив майже дві години для спілкування. Він нагадав делегату з Бельгії, що його країна виникла на мапі світу в тому числі завдяки Росії. Російський диктатор також спілкувався з українськими колаборантами, які беруть участь у російському військово-патріотичному русі.

Брали участь у “Всесвітньому молодіжному фестивалі” і кілька десятків молодих людей з окупованих територій. Це були цілком лояльні, перевірені російською державною системою люди. І російська влада таким чином демонструє іншій молоді на окупованих територіях як корисно долучатися до російського молодіжного простору.

Як "перевиховують" молодь

Для того, щоб виховати слухняних та підконтрольних управлінців Москва особливо старається змінити їхню ідентичність. В умовах окупації найбільшими розважальними програмами для молоді є перегляд російських пропагандистських фільмів, де звеличується російська історія, а українська — взагалі заперечується, відповідно до світогляду самого Путіна.

Ще одна ставка окупаційної адміністрації — це тури на екскурсію школярів до Москви. Так відомо, що тижневий тур в столицю Росії пройшли вже 22 школярі з окупованої частини Херсонщини.

До того ж молодіжних активістів окупаційні адміністрації долучають як “спостерігачів” на так звані вибори президента РФ. Державна пропаганда вимагає картинки, ніби Росію підтримують на окупованих територіях не тільки люди похилого віку або якісь маргінали.

Місцевий патріотизм перепрошили на російський

Російська влада окупує окремі райони Донецької та Луганської областей уже протягом 10 років. До 2022 року, поки Москва тримала ці території у статусі самопроголошених республік, вона відбудовувала там концепцію окремої “луганської” чи “донецької” ідентичності. Провідниками цієї політики були кадри молодіжного крила “Партії Регіонів”, які після 2014-го перейшли на російський бік.

Крім створеного на початку окупації “міністерства молодіжної політики ЛНР”, на окупованій Луганщині є ще одна структура — Луганське відділення “Молодой Гвардии”. Це молодіжне крило партії “Єдіная Росія”, яке очолює так званий депутат “народної ради ЛНР” Михайло Голубович.

До того ж “Росмолодежь” відкрила у Луганську “Дім молоді ЛНР”. Це осередок головних заходів із “патріотичного виховання”. Здебільшого це зустрічі із російськими військовими та колишніми комбатантами формуваннями так званої “ЛНР”, які зараз теж служать у російському війську.

Молодіжна політика в окупованих районах Донецької області має свої нюанси. Там ширше застосовуються рудименти ще радянських практик. Яскравий приклад — робота студентських загонів. Підконтрольні владі студзагони проводять на окупованих територіях заняття із молоддю. Розповідають як правильно скласти резюме, сформувати бізнес-план, якщо є якась комерційна ідея. Також вони навчають молодь як надати першу медичну допомогу.

Залізна вертикаль та корупційна бюрократія

Характерно, що всі наймасштабніші проєкти у сфері молодіжної політики за 2023 рік виконані на базі російського державного апарату. Тобто або на платформі окупаційної адміністрації, як-от “міністерство ЛНР”, або на ресурсах молодіжних організацій путінської партії “Єдіная Росія”.

Така сама картина спостерігається і на тимчасово окупованих районах Херсонської та Запорізької областей. Там наймасовішими заходами стали п’ять ініціатив.

“Новий маршрут” — це проєкт, що розробляє волонтерські ініціативи у регіоні. За повідомленнями росіян, в його рамках провели “23 презентації у трьох муніципалітетах”. “Більше ніж подорож” — програма подорожей по різних регіонах Росії. В ній взяли участь 500 осіб з окупованих територій.

“ГосСтарт” — програма підготовки нових управлінських кадрів. “Безсмертний полк” — програма звеличування перемоги Радянського Союзу над нацистською Німеччиною. Через неї у 2023-му році пройшли 12 школярів та студентів.

Як бачимо, показники залученості досить скромні. Наші експерти Олена Подобєд-Франківська та Юрій Юзич пояснюють це тим, що російська влада наразі хоче видати максимальний пропагандистський ефект за рахунок поки що малих адміністративних ресурсів. І таким чином показати приклад молодим людям регіону, як треба “правильно соціалізуватися”. Експерти навіть допускають, що в майбутньому окупаційна адміністрація або зробить регулярними ці заходи, або ж відразу почне мобілізовувати молодь в армію.

Але державні російські пропагандистські ЗМІ найбільшу увагу приділяли Проєкту "Пишемо майбутнє". Це складова ініціатива президентської програми Путіна. Тож на її реалізацію кидаються значні адміністративні ресурси. Якщо дуже коротко, то це програма президентських грантів на різноманітні соціальні ініціативи. Проєкти таких ініціатив висувають школярі та студенти з окупованих територій. Пропаганда звітує, що свої заявки на участь подали 12 тисяч молодих людей з окупованих територій. Переможцями ініціативи визнали 114 дітей.

Прикметно, що в конкурсах брали участь діти колаборантів. Відомо, що одним із переможців конкурсу став Анастасій Бжезицький — син відомого у Каховці колаборанта Ігоря Бжезицького, що очолює незаконний “відділ освіти” окупаційної адміністрації міста.

Через дефіцит кадрів на окупованих територіях російська адміністрація намагається виховувати майбутніх управлінців прямо зі школи. Так, наприклад у Генічеську діє “Школа молодого лідера”, де вчать "майбутніх держслужбовців, соціальних проєкторів та журналістів". Зараз відомо, що заняття там відвідують 30 молодих людей.

Тобто, як бачимо, окупаційні адміністрації у своїй роботі із молоддю на ТОТ спираються виключно на адміністративні ресурси та місцеві колаборантські кадри.

Тут немає якихось молодіжних ініціатив “знизу”. А навіть якщо така і буде, то бюрократи її не пропустять. По суті російська окупаційна адміністрація вибудовує на ТОТ той тоталітарний режим, який панує й у самій Росії. Окупаційна влада заточена на виховання слухняних майбутніх управлінців, які будуть повністю залежати від державного апарату або партійної лінії “Єдіной Росії”.

Це своєрідний гібрид тоталітарної системи та сучасної російської корупційно-державної вертикалі. Російська тоталітарна система, наслідуючи приклад СРСР, працює на те, щоб виховувати черговий апаратний гвинтик. Це і є головним підходом в інтеграції окупованих територій в російську дійсність.

І ця російська дійсність не має залишати нам жодних ілюзій — Росія розглядає все населення окупованих територій як мобілізаційний ресурс. На це вказує той-таки досвід окупованих районів Донбасу. Після того, як Кремль вкорінив там свою владу і почав ще більшу фазу вторгнення, чоловіків з Донбасу забирали в російську армію насильно і масово. Це пряме порушення 51 статті Женевської конвенції, проте Москва дедалі менше зважає на міжнародне право.

Статтю написав Максим Мірошниченко на прохання Платформи з управління конфліктами в громадах («Центр близькосхідних досліджень», "Мережа відповідальних" та «Театр змін»)

молодь ідентичність російська пропаганда окуповані території

Знак гривні
Знак гривні