Окопна війна в епоху FPV-дронів: як захиститися від атак безпілотників

Аналітики проєкту Tochnyi опублікували ґрунтовний аналіз "Окопна війна в епоху FPV-дронів". Texty.org.ua публікують ключові висновки експертів.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Не можна ігнорувати важливість впливу, який чинять FPV-дрони на поле бою. Так само як і помилки чи практики, які у 2024 році ставлять життя захисників під ще більшу загрозу. Інновації перетворили окопи на вкрай небезпечні і найбільш ймовірні об'єкти для атак з боку FPV-дронів.

Можна зробити висновок, що окопна війна потребує змін і вдосконалення в наступних аспектах:

Більш розосереджений підхід до оборони території та мінімізація використання лінійної оборони.

Однією з проблем, з якою стикаються українці під час оборонних операцій, є велика протяжність траншейних ліній. Через проблеми з людськими ресурсами та постачанням неможливо ефективно укомплектувати та обладнати всі окопи, що простягаються вздовж лінії фронту. Тому вигідніше покладатися на оборону території, а в деяких випадках і на оборону по периметру, намагаючись контролювати певні точки.

Регулярне обслуговування та зміцнення інфраструктури, включаючи дороги та мости.

Можливість дістатися до лінії фронту різними шляхами має першорядне значення, оскільки це обмежує можливості противника прогнозувати та перехоплювати пересування. Наразі в експлуатацію введено лише кілька доріг, що створює значну небезпеку для транзиту, підриваючи логістичні операції та загальну оперативну спроможність.

Більш систематичне використання концепції Сил безпеки, використання сил швидкого реагування (QRF) і безпілотної зброї.

Сили безпеки і сили швидкого реагування – це методи, які можуть зменшити потребу в щільно укомплектованих окопах. Це може бути доповнено впровадженням безпілотних і дистанційно керованих вогневих позицій, таких, наприклад, як єдині кулемети або гранатомети. Ці безпілотні системи озброєння наразі перебувають на стадії розробки, і їх використання підвищить живучість підрозділів.

Різке збільшення використання траншейного маскування, з використанням нескладних методів в умовах обмеженості ресурсів або за відсутності більш спеціалізованих інструментів.

Це, мабуть, найбільш важливий момент: окопи й оборонні позиції мають бути прихованими. Командування має забезпечити, щоб окопи не були видимими, щоб уникнути побіжних візуальних перевірок, які проводяться противником за допомогою розвідувальних БПЛА. За потреби слід застосовувати складніші заходи маскування. Це охоплює підтримання траншеї в належному стані та використання сітки або інших маскувальних матеріалів, де це можливо.

Широке використання окопних мішеней-приманок для обману.

Основна концепція тут полягає у створенні декількох рівнів захисту навколо підрозділу, що обороняється. Розгортання окопних хибних цілей має на меті відвернути увагу операторів БПЛА і вселити невпевненість у пілота БПЛА. Це дасть дві основні переваги: захистить від атак інші ділянки оборонної позиції, а також відволіче ворожі безпілотники.

захист війна дронів fpv-дрони окопи

Знак гривні
Знак гривні