Байден провалює найважливіше завдання свого президентства, — WP

Байден не впорався з найважливішим завданням для президента-демократа у 2020-х роках: усунути або принаймні різко зменшити шанси Трампа або когось, хто поділяє його радикальні переконання, стати його наступником.

Фото: EPA/UPG
Фото: EPA/UPG

Про це пише The Washington Post.

Оглядач видання Перрі Бейкон зазначає, що термін перебування Байдена на посаді був би чудовим для президента, обраного в 1992, 2008 чи навіть 2016 році. Але не 2020 року.

"Це президентство — не про ухвалення законів, роботу над партійними питаннями чи виправлення економіки. Демократи і республіканці, що виступали проти Трампа, відчували, що американська демократія під загрозою, а не те, що федеральних витрат на виробництво мікрочипів було недостатньо", — йдеться у статті.

Автор додає, що з погляду послаблення трампізму Байден зазнав невдачі у двох важливих аспектах. По-перше, Байден дуже непопулярний (близько 56% американців його не схвалюють), що робить його вразливим до програшу навіть Трампу (приблизно 52% не схвалюють).

І це попри те, що Байден дуже старанно намагається бути популярним. Його адміністрація особливо задобрювала білих виборців без вищої освіти, які протягом останніх трьох десятиліть тяжіли до Республіканської партії, і поміркованих республіканців, які, як здавалося, могли пов'язати себе з президентом-демократом центристського спрямування.

На початку каденції Байдена чиновники Білого дому приватно говорили, що найкращий спосіб врятувати демократію — це зробити так, щоб громадськість вважала, що федеральний уряд працює ефективно. Тож сильна економіка була б оплотом проти трампізму.

Але ця стратегія не спрацювала. Президент і його команда ставлять собі в заслугу високі результати кандидатів від Демократичної партії у 2022 році та минулого року. Але ці кандидати трималися на відстані від Білого дому і перемогли, виставляючи республіканців крайніми. Це була та сама формула, яку демократи використовували у 2018 році, коли Байден ще не був на посаді.

"Другою невдачею Байдена у спробі зупинити трампізм став вибір Мерріка Гарланда на посаду генерального прокурора. Під його керівництвом Міністерство юстиції повільно просувалося в розслідуванні ролі Трампа у спробі скасувати вибори 2020 року та заохоченні нападу на Капітолій 6 січня", — вважає оглядач The Washington Post.

Через три роки після інкримінованих злочинів судові процеси проти Трампа є дуже ризикованими, оскільки він фактично став кандидатом у президенти від Республіканської партії. Судді та присяжні можуть не захотіти діяти таким чином, щоб позбавити консервативних американців шансу обрати президента, який поділяє їхню ідеологію.

"Байдену, як нікому з недавніх президентів, потрібно було залишатися популярним. Йому це не вдалося. Йому потрібно було зробити питання демократії центральним фокусом свого президентства. Він цього не зробив. Йому потрібно було обрати генерального прокурора, який би зробив незручні, але необхідні кроки, щоб агресивно і швидко переслідувати лідера опозиційної партії. Він не зробив і цього.

Можливо, Байден покращить свої показники і таки попрямує до перемоги. Або Трампа судитимуть і засудять до дня виборів. Або, що більш імовірно, виборці, налякані Трампом, проголосують за Байдена, попри те, що він їм не подобається (і президент знову безпідставно привласнить собі перемогу демократів). Але поки що політична стратегія Байдена провалилася, що робить другий термін Трампа набагато більш імовірним, ніж майже всі очікували три роки тому", — підсумовує Перрі Бейкон.

байден трамп вибори сша

Знак гривні
Знак гривні