Відкриті Прут і Сірет. В Україні почнуть відновлювати вільну течію приток Дунаю

У 2024 році розпочинається проєкт з розчищення Пруту і Сірету, які є притоками Дунаю, для відновлення вільної течії річок в межах усього басейну.

Фото: Ярослав Зеленчук
Фото: Ярослав Зеленчук

Як повідомляє Еко.Район, розчищення відбуватиметься в межах європейського проєкту “Відкриті річки”.

Проєкт втілюватиме Всесвітній фонд природи Україна (WWF-Україна) та Басейнове управління водними ресурсами річок Прут та Сірет.

Представники WWF-Україна розповіли, що першим кроком стане комплексне обстеження і виявлення всіх типів бар'єрів на шляху водного потоку річок Прут і Сірет, включно з дамбами, греблями, водопропускними спорудами тощо.

Після завершення обстеження буде складено перелік всіх видів перешкод на водотоках, включно з тими, які підлягають демонтажу.

"Це вдосконалить процес прийняття рішень щодо управління водними ресурсами. А також допоможе розробити програму заходів для планів управління річковими басейнами Пруту і Сірету", – розповіли у фонді.

Природозахисники пояснюють, що річки, які мають безперервний потік від витоку до гирла, здатні підтримувати екосистему і краще відновлюватись. Також вільнотекучі річки є запорукою покращення доброго екологічного стану масивів поверхневих вод, збільшення біорізноманіття, збереження оселищ, зменшення вразливості до кліматичних змін та зниження ризиків паводків та посух.

Здорові прісноводні екосистеми відіграють важливу роль у наданні суспільству широкого спектра послуг, включаючи очищення води, поглинання вуглецю, постачання їжі та захист від паводків і посух.  

Читайте також: Гроші у воду. Часто за бюджетні гроші будують нікому не потрібні греблі, які шкодять природі (Інтерактивна графіка)

Основний законодавчий акт ЄС, що регулює управління водними ресурсами, — Водна рамкова директива (ВРД), вимагає безперервності для всіх річкових водних об’єктів ЄС, оскільки це необхідно для підтримки досягнення «доброго» екологічного стану, але не вимагає обов’язково повної відсутності бар’єрів.

Україна імплементує Водну рамкову директиву ЄС. Вже підготовлено План управління для суббасейну Пруту та Сірету. Суббасейн є транскордонним, більша його частина розташована переважно в Українських Карпатах.

У басейнах приток Дунаю проживає близько мільйона людей. Через це спостерігається відчутне антропогенне навантаження – з боку енергетики, різних галузей промисловості, сільського господарства та урбанізації.

Природозахисники також нагадують, що у річках Прут і Сірет живе понад 77 видів риб. Серед них є й мігруючі (лосось дунайський, форель струмкова) та зникаючі види (стерлядь, ведмідь бурий, гольян, харіус, українська мінога).

Читайте також: Потрібні гроші на будівництво укріплень? Є джерело – витратна і безглузда розчистка річок

Проєкт «Відкриті річки» реалізовують за підтримки європейської грантової організації «Open Rivers Program» і в рамках загальноєвропейського руху «Living Rivers Europe» («Живі європейські річки»).

річки дунай єс екологія

Знак гривні
Знак гривні