Як виглядають оборонні укріплення на Авдіївському напрямку (ФОТО, ВІДЕО)

Речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій на своїй фейсбук-сторінці показав оборонні укріплення на чотирьох різних точках на Авдіївському напрямку.

За словами Лиховія, оборонні укріплення значною мірою вже споруджені. Подекуди (трохи далі від передової) їх ще будують.

Залежно від лінії, це роблять ОВА (обласні адміністрації), цивільні підрядники — будівельні компанії; ДССТ (Державна спеціальна служба транспорту); інженерні частини Сил підтримки ЗСУ, інженерні підрозділи механізованих і мотопіхотних бригад.

"Були і є певні організаційні складнощі. Брак людей, коштів, деяких матеріалів та озброєнь, близькість лінії фронту, інерція й зволікання, бюрократія, демократія, зрештою, поля — вони ж чиїсь. Але є й результат. Його можна помацати, відчути, зрештою, залізти в нього і сховатися від обстрілів.

Інженери не дадуть збрехати, що активні роботи почалися в грудні, і вони велися ще до виходу наших військ з Авдіївки. Після — стали активнішими", — розповів речник ОСУВ "Таврія".

Він пояснив зволікання у спорудженні укріплень тим, що торік у нас відбувалася наступальна операція, і військовим було не до спорудження своїх ІФС (інженерно-фортифікаційних споруд).

"Ще один важливий момент. Давайте відмовлятися від стереотипів. Великий Китайський мур чи Стіна Вестеросу, як в “Іграх престолів”, не могли бути оперативно збудовані в наших умовах між Авдіївкою і Ласточкиним.

Та сама сумнозвісна “лінія Суровікіна” — не одна, а багато ліній різних укріплень, фортифікацій, мінних і немінних загороджень, споруджена в зовсім інших умовах - природних, безпекових та адміністративних (під потужним примусом). І то, згадайте: наші війська минулого літа мали пройти через чималу “відкриту” територію, перш ніж почати прогризати власне "лінію", — сказав речник.

Лиховій розповів, що на Донеччині нові інженерно-фортифікаційні споруди не мають вигляду “стіни” чи “лінії”. Це розгалужена система свіжих ВОПів (взводних опорних пунктів) на другому оборонному рубежі, на які в разі потреби відійдуть піхотні частини. Ті частини, що брали участь у замовленні і частково (своїми інженерними взводами) — у споруджені цих опорників.

"Цих нових ВОПів — десятки. На різну глибину смуг оборони. Вони пролягають сотнями метрів зиґзаґоподібних траншей — із вогневими ячейками на різні боки, перекритими щілинами, подекуди із бронекапсулами. Також це капоніри, протитанкові рови, бетонні бункери, “зуби дракона”, інші укріплення і загородження, залежно від наближеності до ЛБЗ.

Розташування фортифікацій враховує особливості рельєфу та інших елементів місцевості, наявність панівних висот, водних перешкод, доріг і так далі. Тобто не обов’язково вкладатися в суцільну “стіну”, якщо можна використати річку чи ставок, а ВОП при цьому вкопати на височині, з якої видно і можна прострілювати всі підходи.

Так, на другій лінії ідеться не про бетон, а про дерево як про головний елемент фортифікацій (плюс геотекстиль, залізна сітка, бруси, скоби). Але військові інженерні фахівці переконують, що в дерева дуже багато переваг: воно мобільне, не потребує часу на застигання й усадку; швидко монтується, в разі влучання й руйнування — швидко ремонтується та замінюється; не дає таких осколків, як бетон; не привалює такою масою у випадку завалу", — пояснив Лиховій.

Він також поінформував, що якщо старі нормативи передбачали висоту траншеї 1,5 метра та ширину 0,8 метра, то нові траншеї мають 2 метри заввишки і 1 метр у ширину — щоб бійці могли пересуватися, не пригинаючись, та мали змогу в разі потреби переносити по траншеї поранених на ношах.

Відповідно до нових обставин сучасної війни робляться і перекриття для захисту від артобстрілів, від FPV-дронів, змінюються розміри вогневих ячейок тощо.

За словами речника, на деяких ВОПах на долівку покладені дошки і зроблені колодязі для відведення води, щоб під час дощів під ногами не було багна.

Лиховій наголосив, що в інженерно-позиційні підрозділи потрібні люди звичайних цивільних спеціальностей: водії, кранівники, екскаваторники. Але за умови — якщо кваліфіковані.

Усі фото з фейсбук-сторінки Дмитра Лиховія
Усі фото з фейсбук-сторінки Дмитра Лиховія

Речник ОСУВ "Таврія" переконує, що інформація про “відсутність підготовлених ліній оборони” — це вороже ІПСО, спрямоване на підрив довіри до війська.

Читайте також: Том Купер про наступ окупантів і проблеми зведення нової лінії оборони ЗСУ

Лиховій також завуальовано прокоментував резонансну статтю в The New York Times із заголовком "Напрочуд слабка українська оборона допомагає росіянам просуватися". У матеріалі йшлося про слабкі оборонні позиції українських військ на захід від Авдіївки.

"І NYT (ніт), я ще не забув твердження одного впливового західного видання про те, що в Авдіївці в полон потрапили тисяча українських військових. Минає вже місяць, а їх ніхто так і не побачив. Бо ці заяви не відповідали дійсності. Ці фейки поширював Кремль як елемент продовження війни засобами інформаційного впливу. Так і з фортифікаціями", — заявив Лиховій.

битва за донбас фортифікації авдіївка оборона

Знак гривні
Знак гривні