Масштабна пожежа в екопарку Осокорки: що кажуть екоактивісти та київська влада

Увечері 5 березня горіли луки на Осокорках біля озера Тягле: масштабна пожежа поширилася на площу три гектари.

Як повідомили у ДСНС, горіла суха трава та очерет.

Водночас рятувальники констатували, що територія підтоплена, що заважало під’їзду пожежної техніки. До гасіння залучили спеціальну техніку, зокрема болотохід "Богун".

Пожежу загасили до опівночі. Як пише Хмарочос, вогонь прибігли гасити й звичайні кияни, принесли з собою відра та лопати.

Як заявив начальник КМВА Сергій Попко, за попередніми даними, вигоріло близько 3 гектарів території, зокрема і частина ландшафтного заказника "Осокорківські луки". Якої саме шкоди завдав вогонь системі заповідних водно-болотних угідь з’ясують екологи.

"Територія має природоохоронний статус — знищення флори та фауни там суворо заборонено. За такі дії, кримінальний кодекс України передбачає штраф 8,5 млн грн або позбавлення волі на 3 роки", — йдеться у повідомленні.

Що кажуть активісти та київська влада

За словами Попка, зараз на місці працює слідчо-оперативна група Дарницького УП ГУ НП у м. Києві. Розглядатимуться всі версії, зокрема і ймовірний підпал, повідомив начальник КМВА.

Версію підпалу як основну висувають екоактивісти. «Кілька днів тому невідомі писали нам в чат про підпал і потім видалили повідомлення! Таким чином знищуються все живе, щоб потім було легше розширювати забудову!» — пишуть на сторінці ГО "Екопарк Осокорки".

Депутатка Київради Євгенія Кулеба пише, що місцеві жителі бачили автомобіль, який виїхав з екопарку відразу перед початком пожежі.

Доброволець ЗСУ, громадський активіст, юрист Олег Симороз теж обстоює версію підпалу і звинувачує у ньому забудовника.

Водночас компанія-девелопер Stolitsa Group заявила, що «неприємно вражена» не лише фактом пожежі, але й звинуваченнями на її адресу, і погрожує судитися з тими, хто поширює таку інформацію. Стверджують, що пожежа навіть може сповільнити добудову житлових комплексів.

Читайте також: Активістам заборонено, будівельникам дозволено. Як використовують воєнний стан для забудови “Екопарку Осокорки”

Симороз наголошує, що по "Екопарку Осокорки" "мають бути вжиті невідкладні заходи вже зараз". Він пропонує "прибрати тітушок і муткарів з ДФТГ", заблокувати проїзд будівельної техніки до рекреаційної зони. Також, на думку Симороза, варто взяти під охорону комунальної муніципальної охорони територію Екопарку.

Крім того, вважає активіст, слід конфіскувати згідно з правовим режимом воєнного стану будівельну техніку забудовника та відправити на фронт будувати фортифікаційні споруди.

Доповнено о 14:05

У поліції Києва повідомили, що слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 252 Кримінального кодексу України – умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об'єктів природно-заповідного фонду. Наразі встановлюються причини загоряння, особи, які можуть бути причетними до пожежі, а також сума завданих збитків.

пожежа осокорки київ екологія

Знак гривні
Знак гривні