Податкова накладає штрафи на мільярди. Після програних судів у бюджет потрапляють копійки

Після судів, які скасовують накладені податківцями штрафи, до державного бюджету гроші майже не надходять.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це розповів бізнес-омбудсмен Роман Ващук в інтерв’ю Юридичній газеті.

"Ми зараз почали розслідування феномену української податкової перевірки. Поки бачимо, якщо дивитися на останні п’ять років, що пропорція донарахувань до грошей, які щорічно поступають у бюджет, залежно від місць і кількості людей, року є приблизно 20:1, 30:1.

Візьмемо приклад перших 10 місяців (ми все ще чекаємо повну річну статистику) 2023 року. Було донараховано в податкових перевірках 46 млрд грн. У бюджет надійшло понад 2 млрд грн. Отже, (такий) коефіцієнт корисної дії всієї цієї метушні…", – зазначив Ващук.

Бізнес-омбудсмен вказує, що податкова оплачує самі судові кошти, де вони програють справи.

«А у податкових справах вони програють від двох третіх до 90% у судах…  На рік вони видають 350-400 млн у судових коштах. Врахуйте кошти самих податківців…. Є поки непідтверджена можливість того, що держава працює собі в мінус», – розповів бізнес-омбудсмен.

Говорячи про проблеми, пов’язані із перевіркою бізнесу, Ващук зауважив, що перевірки мали б відбуватися за якимись критеріями.

"Наче ці критерії є, але перевірки залишаються незрозумілими навіть для найбільших українських фірм. Найлегше — це йти та перевіряти тих людей, які мають публічні та доступні цифри, та шукати, що десь якась буква чи цифра поставлені не так", – зазначив Роман Ващук.

Нагадаємо, раніше бізнес-омбудсмен повідомляв, що в Україні побільшало нарікань на податківців після скасування мораторію і повернення до перевірок бізнесу з початку жовтня 2023 року. У статистиці Ради бізнес-омбудсмена такі скарги впродовж минулого року перемістилися з другого місця на перше.

суд бізнес податкова бюджет ващук

Знак гривні
Знак гривні