Чому чоловіки бояться мобілізації, — опитування

Основними причинами, які можуть відштовхувати людей від мобілізації, крім очевидної необхідності ризикувати своїм життям і здоровʼям та невизначеності строків служби, є недостатнє матеріальне забезпечення, відсутність належного навчання та ймовірність потрапити до «поганого» командира.

Про це свідчать результати опитування, проведеного дослідницькою агенцією Info Sapiens на замовлення Texty.org.ua.

Докладно з опитуванням про мобілізацію можна ознайомитися за посиланням.

Респонденти отримали п’ять окремих запитань, на кожне з них вибирали відповідь за шкалою від «цілковито поділяють» до «зовсім не поділяють»
Респонденти отримали п’ять окремих запитань, на кожне з них вибирали відповідь за шкалою від «цілковито поділяють» до «зовсім не поділяють»

Ми хотіли б звернути увагу на те, що ймовірність потрапити до «поганого» командира лякає більше, ніж полон. Це й зрозуміло, бо боєць цілковито залежить від командування, особисті свободи суттєво обмежені. І саме покращення якості командирів та відповідна система нагород і покарань для офіцерів могли б усунути цей страх. У нашому попередньому матеріалі ми аналізували вкрай важливі зміни в українській армії, які потрібні для перемоги.

«Попри декларовану цінність життя бійця, кількість втрат не входить в оцінку ефективності командирів. А, наприклад, кількість дисциплінарних та інших проваджень щодо особового складу входить. Тобто за запізнення бійця десь на ротації офіцер дістане по голові, але за надмірні втрати під час штурму чергової посадки йому нічого не буде. Це породжує вкрай погану атмосферу».

Страх неналежного навчання навіть більший, ніж страх потрапити до «поганого» командира. І це справді проблема для армії. Адже погано навчені бійці можуть загинути з більшою ймовірністю, ніж добре навчені. Часто «учебка», куди на місяць відправляють мобілізованих, є чистою формальністю. «Чого там нас вчили, то це бухати й динамити», — розповідає наш колега, який мобілізувався добровольцем рік тому.

Читайте також: Як має змінитися українська армія, щоб виграти війну

Вкрай важливо змінювати систему армійського навчання, щоб мотивувати українців іти до війська.

«Ідея в тому, щоб американці чи британці створили структури й розробили методику навчання, а саме навчання проводили найкращі з наших бійців. Бо те, що є, попри певну еволюцію і покращення, вчить людей хоч і дещо модифікованого, але радянського способу мислення й ставлення до бійців».

Читайте також: Як має змінитися українська армія, щоб виграти війну

Опитування провела дослідницька агенція Info Sapiens. Для дослідження була сформована вибірка, пропорційна чоловічому населенню віком 18–55 років у населених пунктах зі щонайменше 50 тис. мешканців. Вибірка пропорційна за регіоном і розміром населеного пункту довоєнного рівня згідно з даними Державної служби статистики станом на 1 січня 2022 року. У межах опитування було застосовано метод CAWI (панельне онлайн-опитування). Загальна кількість опитаних — 400 осіб.

мотивація проблеми в ЗСУ мобілізація командування навчання ЗСУ опитування

Знак гривні
Знак гривні