Чому Трамп намагається змусити Україну програти, — Енн Епплбом

Колишній президент США ще не при посаді, але вже диктує політику країни, пише у колонці для The Atlantic польсько-американська історикиня, лауреатка Пулітцерівської премії Енн Епплбом. Texty.org.ua публікують перекладений матеріал у дещо скороченому вигляді.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Майже пів року минуло відтоді, як Білий дім звернувся до Конгресу з проханням про черговий раунд американської допомоги Україні. Відтоді щонайменше три різні законодавчі спроби надати зброю, боєприпаси та підтримку українській армії зазнали невдачі.

Останній законопроєкт досі висить у підвішеному стані. Більшість готова ухвалити його, і зробила б це, якби голосування відбулося. Але спікер Палати представників Майк Джонсон маневрує, щоб цього не сталося.

У європейських столицях ніхто не сумнівається, що ці обставини є безпрецедентними. Дональд Трамп, який не є президентом, використовує меншість республіканців, щоб заблокувати допомогу Україні, підірвати зовнішню політику фактичного президента і послабити американську владу та авторитет.

Читайте також: Енн Епплбом до Заходу: Передайте Україні заморожені активи Росії негайно

Для сторонніх ця реальність є приголомшливою, складною для сприйняття і неможливою для розуміння. За тиждень до провалу компромісу щодо кордону я випадково зустрівся з високопосадовцем Європейського Союзу, який перебував з візитом у Вашингтоні. Він запитав мене, чи усвідомлюють республіканці в Конгресі, що перемога Росії в Україні дискредитує Сполучені Штати, послабить американські альянси в Європі та Азії, підбадьорить Китай, заохотить Іран і збільшить ймовірність вторгнення в Південну Корею чи Тайвань. Невже вони цього не розуміють?

Так, сказала я йому, розуміють. Сам Джонсон у лютому 2022 року сказав, що відсутність реакції на російське вторгнення в Україну "дає силу іншим диктаторам, іншим терористам і тиранам по всьому світу... Якщо вони сприймають, що Америка слабка або не здатна діяти рішуче, то вона запрошує агресію різними способами". Але зараз спікер настільки наляканий Трампом, що йому вже все одно. Або, можливо, він настільки боїться втратити своє місце, що не може дозволити собі перейматися. Мій європейський колега похитав головою, але не тому, що не повірив мені, а тому, що йому було дуже важко це чути.

Відтоді я мала версію цієї розмови з багатьма іншими європейцями, а також американцями. Інтелектуально вони розуміють, що республіканська меншість блокує ці гроші від імені Трампа. Вони бачили, як спочатку Маккарті, а потім Джонсон летіли в Мар-а-Лаго (резиденція Трампа — Ред.) для отримання інструкцій. Вони знають, що сенатор Ліндсі Грем, який протягом десятиліть був помітною фігурою на Мюнхенській конференції з безпеки, цього року після розмови з Трампом різко відступив. Вони бачать, що Дональд Трамп-молодший регулярно атакує законодавців, які голосують за допомогу Україні, пропонуючи їм провести праймеріз. Син експрезидента також заявив, що США повинні "відрізати гроші" українцям, бо "це єдиний спосіб змусити їх сісти за стіл переговорів". Іншими словами, це єдиний спосіб змусити Україну програти.

Багато хто також розуміє, що Трамп менше зацікавлений у "зміцненні кордону" — проєкті, від якого він змусив відмовитися Сенат, — ніж у тому, щоб завдати шкоди Україні. Він, безумовно, знає, як і всі, що українцям бракує боєприпасів. Він також має знати, що зараз ніхто, окрім США, не може допомогти. Хоча європейські країни зараз колективно жертвують Україні більше грошей, ніж США (і ці цифри зростають), вони ще не мають промислового потенціалу, щоб утримувати українську армію. До кінця цього року європейського виробництва, ймовірно, буде достатньо, щоб забезпечити українців, допомогти їм вистояти проти росіян і перемогти у війні. Але протягом наступних дев'яти місяців необхідна військова підтримка США.

Читайте також: Трамп зрадив Україну заради перспективи виграшу на виборах, — Financial Times

Проте Трамп хоче, щоб Конгрес заблокував її. Чому? Це та частина, яку ніхто не розуміє. На відміну від свого сина, сам Трамп рідко говорить про Україну, тому що його позиція не є популярною. Більшість американців не хочуть, щоб Росія перемогла.

Часто мотиви Трампа називають "ізоляціоністськими", але це не зовсім правильно. Ізоляціоністами в минулому були такі діячі, як сенатор Роберт Тафт, син американського президента й онук американського військового міністра. Тафт, вірний член Республіканської партії, виступав проти участі США у Другій світовій війні, оскільки, як він одного разу сказав, "надмірно амбітна зовнішня політика" може "зруйнувати наші армії та стати реальною загрозою для свободи народу Сполучених Штатів".

Але Трамп не турбується про армію США. Він зневажає американських солдатів як "лохів" і "лузерів". Я не можу собі уявити, що він також страшенно переймається "свободою народу Сполучених Штатів", враховуючи, що він вже намагався одного разу повалити американську виборчу систему, і цілком може зробити це знову.

Трамп і його оточення явно не є ізоляціоністами в старомодному розумінні. Ізоляціоніст хоче відгородитися від світу. Трамп хоче продовжувати співпрацювати зі світом, але на інших умовах. Трамп неодноразово говорив, що хоче "укласти угоду" з президентом Росії Володимиром Путіним, і, можливо, саме це він і має на увазі: якщо Україна буде розділена, або якщо Україна програє війну, тоді Трамп зможе обернути цю ситуацію на свою користь.

Можливо, дехто припускає, що Трамп хоче повернути Росію на міжнародні нафтові ринки й отримати щось натомість. Але це пояснення може бути занадто складним: можливо, він просто хоче нашкодити президенту Джо Байдену або вважає, що Путін допоможе йому перемогти на виборах 2024 року. Російський злам Національного комітету Демократичної партії США був дуже вигідним для Трампа у 2016 році; можливо, це може повторитися.

Трамп вже поводиться як автократи, якими він захоплюється, проводячи прагматичну політику трансакціоналізму, яка глибоко послабить Сполучені Штати. Але йому байдуже. Ліз Чейні, одна з небагатьох республіканців, яка розуміє значення цього моменту, так описує ставки: "Ми перебуваємо на поворотному етапі в історії не тільки цієї нації, але й усього світу".

Як тільки США перестануть бути гарантом безпеки для Європи, як тільки США перестануть довіряти в Азії, деякі країни почнуть перестраховуватися, укладати власні угоди з Росією і Китаєм. Інші шукатимуть власні ядерні щити. Компанії в Європі та інших країнах, які зараз витрачають мільярди на американські енергетичні інвестиції або американську зброю, укладатимуть інші контракти. Сполучені Штати втратять панівну роль, яку вони відігравали в демократичному світі з 1945 року.

Усе це може статися, навіть якщо Трамп не переможе на виборах. Зараз, навіть якщо він ніколи не повернеться в Білий дім, він вже диктує зовнішню політику США, формуючи сприйняття Америки у світі. Навіть якщо фінансування України зрештою пройде, шкода, яку він завдав усім американським відносинам, є реальною. Член німецького парламенту Антон Хофрайтер сказав мені в Мюнхені, що він побоюється, що одного дня Європа може змагатися з трьома автократіями: "Росією, Китаєм і Сполученими Штатами". Коли він це сказав, настала моя черга похитати головою, але не тому, що я йому не повірила, а тому, що це було дуже важко чути.

епплбом трамп допомога сша глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні