Як організатор вечірки з кадирівськими гаслами пов'язаний із замахом на Бабченка та "списком гебні"

27 лютого Служба безпеки повідомила, що встановила особи та місцеперебування мешканців Київщини, які влаштували вечірку, під час якої вони стріляли з пістолета та вигукували кадирівське гасло "Ахмат – сила".

Як повідомили у пресслужбі СБУ, зафіксована на відео подія сталася в ніч проти 25 лютого на території одного з заміських відпочинкових комплексів в Київській області. За інформацією спецслужби, шестеро осіб віком від 17 до 21 років таким чином "святкували" повноліття товариша.

Як пише портал Ліга з посиланням на співрозмовника в прокуратурі Київської області, іменинником виявився син бізнесмена Бориса Германа, обвинуваченого в організації замаху на російського журналіста Аркадія Бабченка у 2018 році.

Як стверджує співрозмовник, син Германа й здійснював постріли з пістолета. Юнака затримано, вирішується питання щодо повідомлення про підозру в хуліганстві та про обрання йому міри запобіжного заходу.

У разі доведення його вини, юнаку загрожує позбавлення волі на термін до семи років.

Як пише журналістка, судова репортерка у справах Майдану Ольга Худецька, Борис Герман був організатором-посередником вбивств в Україні "по списку від гебні".

"Бабченко був перший, такої згоди Герман дійшов з кілером (який був підставний і якого багато хто з вас знає). Через комічність персонажа Бабченка справу загал сприймає несерйозно, а дарма.

Це неодноразово підтверджував мені як сам «кілер», так і слідчі та опера у цій справі. (Так, я теж була в списку, так, у мене теж була держохорона з цього приводу, але про це іншим разом). Це був 2018-й, список допомагала складати місцева руска агентура з проросійських організацій", — зазначає Худецька.

Вона додає, що у списку були активісти, військові, журналісти, діячі культури. За словами журналістки, «список» був складений слідством з множини даних, виявлених розслідуванням, тобто як єдиний список він не існував у організаторів і через те фінальний вигляд був дещо строкатим.

"Мене в список запхнули неатестовані менти, які скупчились в одній з недопартійок, фінансованих росією. Також один представник лівих (але не проросійських) організацій помітив, що у списку багато опонентів руснявого лівака з Києва Андрія Манчука", — пише Худецька.

Судова репортерка нагадує, що суд над Германом відбувався закрито і що йому дали "смішний строк".

Як писало DW, у 2018 році суд визначив Герману покарання — чотири з половиною роки позбавлення волі — після того, як той уклав угоду зі слідством. Утім, уже через рік суд у Києві звільнив з-під варти Бориса Германа, посилаючись на стан його здоров'я.

"Як бачимо, руснявих наративів в його родині з того часу не зменшилось. Самого Бориса Германа мені в цілому описували як мутного персонажа, з мутним виробництвом, який терся біля якихось авантюристів і сам був схильний до авантюр. Не те щоб прихильник рускої ідеології, просто слизький персонаж, якому байдуже до країни і якихось цінностей", — пише Худецька.

Вона також розповіла, що, окрім Германа, якому російські спецслужби доручили сформувати групу виконавців і ліквідувати низку цілей в Україні, слідство мало уривчасті дані про те, що в Україні по цій же програмі заїхала працювати ще мінімум одна група ліквідації.

«Тепер ви спитаєте: нащо русні це було. На той момент русня вже кілька років вбивала в Україні (переважно засідки з вогнепальною зброєю або вибух авта) Переважні цілі — наші військові ключові фігури з числа спеціальних організацій (вбивство Шаповала, Хараберюша, замах на Буданова)

А також їх, русняві, перебіжчики, ідейні та прораховані. Це вже була робота для упередження подальших переходів на наш бік. Вбивство Вороненкова, спроби викрадення і ліквідації Іллі Богданова, оце все.

У 2018 вони вирішили додати в цілі людей з різних бульбашок — від журналістських і активістських до культурних. Мета — створити повсюдну атмосферу страху і паніки, наративи «держава не може захистити», неспроможні спецслужби, «failed state», «давайте домовлятись», — пише журналістка.

Худецька наголошує, що після інциденту з сином Германа, окрім кримінальної справи "любителю глорифікувати окупантів", від правоохоронних органів хотілося б отримати "більше комунікації, хоч і запізнілої, по тій справі". Також, додає судова репортерка, нашим спецслужбам варто оцінити теперішню діяльність тих, хто допомагав у тій справі росіянам, чи не несуть небезпеки вони зараз? Чи не готують нові списки цілей?

спецслужби рф бабченко скандал агенти рф

Знак гривні
Знак гривні