Польський бізнес в Україні: які сектори охоплює і скільки заробляє, — дослідження

Станом на лютий 2024 року в українському бізнес-просторі працює 3635 польських компаній. Більш ніж половина (58,7%) з них зареєстровані у Львівській області — 1 116 та у Києві — 1 016. 

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це йдеться у дослідженні R&D-центру YouControl.

"Близько 31% від досліджуваних польських компаній в Україні задіяні у сфері оптової та роздрібної торгівлі, 17% — у переробній промисловості. Основним напрямком понад 8% компаній є професійна, наукова та технічна діяльність. А у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування працюють близько 7% підприємств", – йдеться у звіті.

Аналітики YouControl зазначають, що загальна сума статутних капіталів 3 635 компаній перевищує 15 млрд грн. З них щонайменше понад 2,8 млрд грн — це частка 25% статутного капіталу польських компаній та фізичних осіб-резидентів, що відображає рівень впливу бізнесу на українську економіку. 

Дослідники з’ясували, що лише близько 30% від загальної кількості досліджуваних компаній (1089) оприлюднили свою фінансову звітність за 2022 рік. Їхня сукупна виручка за підсумками 2022 року становить понад 63 млрд грн.

До п’ятірки компаній за найбільшим розміром статутного капіталу увійшли:

Аналітики знайшли російський та білоруський слід у низці польських компаній. “В структурі власності 18 компаній з досліджуваного переліку, крім учасників/бенефіціарів з Польщі, присутні громадяни Російської Федерації та республіки Білорусь. Зокрема, ТОВ "Проавто ЛТД", ТОВ "Укра Пол" та ТОВ "Проавто", – зазначають автори звіту.

Під час дослідження аналізувались дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) на предмет участі в статутному капіталі польських компаній та фізичних осіб-резидентів Польщі. Брались до уваги компанії з часткою статутного капіталу від 25% та/або бенефіціарами яких є громадяни Польщі. З переліку досліджуваних компаній виключені юридичні особи зі статусами “Припинено” та “Скасовано”.

україна-польща бізнес економіка

Знак гривні
Знак гривні