Озвучені Зеленським дані про кількість загиблих військових дуже відрізняються від оцінок США, — NYT

Дані президента України Володимира Зеленського про 31 тисячу загиблих українських захисників від початку повномасштабного вторгнення РФ значно відрізняються від оцінок офіційних осіб США.

Марсове поле Личаківського кладовища, Львів. Фото: ОП
Марсове поле Личаківського кладовища, Львів. Фото: ОП

Про це пише The New York Times.

Видання зазначає, що згідно з даними США, які були озвучені влітку 2023 року, втрати України з 24 лютого 2022 року, попередньо, становлять близько 70 тисяч військових убитими й 100-120 тисяч — пораненими.

Втрати російських військових, за словами офіційних осіб США, були приблизно вдвічі більші.

Дані Зеленського про кількість загиблих українських військових не вдалося перевірити незалежно, наголошує NYT. Видання додає, що президент відмовився назвати кількість поранених або зниклих безвісти, заявивши, що Росія може використати цю інформацію для оцінки чисельності активних сил України.

The New York Times зазначає, що вперше розкривши втрати України, Зеленський заявив, що хоче протистояти російській пропаганді, яка хибно стверджує, що Україна втратила 60 000 солдатів.

"Несподіване визнання пана Зеленського пролунало в той час, коли збройні сили його країни перебувають в обороні, відчуваючи нестачу живої сили та боєприпасів на більшій частині 600-мильної лінії фронту, а російські війська наступають на сході й півдні країни. Тиждень тому Москва захопила місто Авдіївку, українську фортецю на сході, і останніми днями її війська повільно просуваються на захід, намагаючись закріпитися в цьому районі", — пише американське видання.

зеленський загиблі на війні втрати зсу сша дані

Знак гривні
Знак гривні