Звідки в Україну повернулися найбільше біженців, — дослідження

За кордоном перебувають близько 6 млн українських біженців, свідчать дані аналітичної платформи Vox Україна (докладно про це дослідження тут). Згідно з останніми опитуваннями, 64% з них мають намір повернутися з часом до України.

Фото: EPA-EFE
Фото: EPA-EFE

З деяких країн на батьківщину вже повернулися майже половина українців, повідомляє Радіо Свобода.

Видання наводить підрахунки організації IMPACT. Вона із березня 2022 року досліджує настрої українців, які виїхали за кордон через війну. Дані збирали у місцях тимчасового проживання, в колективних центрах Польщі, Молдови. Пізніше з цими біженцями проводили телефонні інтерв'ю, щоб відстежити їхні долі.

«Загалом з усіх людей, згідно з нашим дослідженням, які виїхали за кордон після початку повномасштабного вторгнення, повернулися 37%», – зазначає менеджерка досліджень відділу довгострокових рішень організації IMPACT Анастасія Фітісова.

«10% повертаються не до себе додому, не в той населений пункт, де вони жили до війни. І це говорить про те, що вони стають ВПО», – додає вона.

Читайте також: Чому поява книжки на кшталт "Пригод (не)молодої української біженки в Європі" не за горами (ПОГЛЯД)

За її словами, із Польщі в Україну повернулася кожна друга родина (49%). Так само і з інших сусідніх країн:

Але з країн, які далі від України, повернулася менша частка біженців. Наприклад, із Німеччини – лише 13% родин, а з Чехії – 17%.

"Це свідчить про те, що початково у людей, які виїжджали до цих країн, мабуть, було менше намірів повертатися і більше намірів інтегруватися. Але це також може говорити про те, що в цих країнах краща політика інтеграції біженців з України", – пояснює експертка.

Читайте також: Життя українських біженців у Польщі та Австрії: масштабне дослідження показало значні відмінності

За даними організації IMPACT, біженці продовжують повертатися до України. Найбільше до цього спонукають бажання возз’єднатися з родиною, а також емоційна прив'язаність до України.

Люди повертаються не лише в безпечніші регіони, а й до усіх областей півдня. В Херсонську область повернулося 22% родин. В Миколаївську область – кожна третя родина.

"Якщо говорити про Запоріжжя, в цілому тренд такий самий – 30% родин, які виїжджали з Запорізької області, повернулися додому", – розповіла Анастасія Фітісова.

соціологія біженці закордон війна люди

Знак гривні
Знак гривні