Які міста Європи найдорожчі для орендарів. Рейтинг The Economist

Британський журнал The Economist опублікував рейтинг міст за показником доступності оренди житла для однієї особи. Рейтинг охоплює 35 міст, для яких доступні дані, від Лондона до Анкари.

Використовуючи популярну рекомендацію, згідно з якою не більше 30% доходу до сплати податків має витрачатися на оренду житла, видання розрахувало заробітну плату, необхідну для комфортного проживання в середньому в однокімнатній квартирі в кожному місті. The Economist назвав це "рекомендованою заробітною платою орендаря".

Лондон і Женева вимагають найвищого річного доходу для самотніх орендарів — понад $95 000. В обох містах менш як 1% житла є незайнятим: вузькі ринки зумовлюють високі ціни. В кінці рейтингу опинилася столиця Туреччини Анкара, де доходу менш як $18 000 достатньо, щоб самотужки орендувати квартиру.

Інфографіка: The Economist
Інфографіка: The Economist

Але доходи значно відрізняються по всьому континенту. Щоб з'ясувати, де однокімнатна квартира перебуває в межах досяжності для середньостатистичної людини, The Economist розробив "індекс Бредшоу". Він порівнює "рекомендовану заробітну плату орендаря" із середньою заробітною платою в кожному місті, використовуючи дані Інституту економічних досліджень ERI, агрегатора заробітних плат. Чим вищий показник, тим доступніше орендувати житло поодинці.

За цим показником Будапешт є найдорожчим містом для потенційних орендарів. Протягом більшої частини 2023 року в Угорщині спостерігався найвищий рівень інфляції серед усіх країн ЄС, вартість оренди в столиці зросла на 19% порівняно з 2022 роком. Столиця Португалії також має один з найбільших розривів між орендною платою та заробітною платою. Орендна плата в Лісабоні злетіла до небес після напливу "цифрових кочівників" — технічних працівників, яких приваблює сонячна погода і дешеві візи. (Дані ERI базуються на місці роботи, а не проживання, щоб врахувати тих, хто приїжджає на роботу). Середня заробітна плата в $31 000 — це приблизно половина від $58 000, які зараз потрібні, щоб дозволити собі орендувати односпальне ліжко. Орендувати житло поодинці в обох містах майже так само складно, як і в Нью-Йорку, порівняно з середньою заробітною платою.

Інфографіка: The Economist
Інфографіка: The Economist

Деякі з найдоступніших міст знаходяться в Німеччині. У Бонні середня зарплата в $53 000 значно перевищує $36 000, необхідних лише для оренди житла, що дає йому найвищий бал за індексом Бредшоу в рейтингу The Economist. Берлін, столиця Німеччини, де останніми роками відбуваються масові протести проти підвищення орендної плати, та Карлсруе, що на південному заході країни, також набрали більше ніж 1 бал.

У Франції одним з найдоступніших міст є Ліон, один з кулінарних центрів країни. Середня заробітна плата тут становить 45 000 доларів, що значно вище $34 000, необхідних для оренди однокімнатної квартири.

Європа рейтинг доступність оренда житла

Знак гривні
Знак гривні