18 досягнень Німеччини, які варто втілити в Україні (ПОГЛЯД)

Координатор проєкту в "Хелпус – фонд допомоги дорослим" Альберт Павлов, родина якого 15 місяців прожила у Німеччині, описав 18 досягнень країни, які хотілося б реалізувати в Україні.

"Для мене Німеччина, безумовно, цікавий приклад соціально та екологічно орієнтованої країни. Це не ідеал, але все ж таки одна з найкращих на сьогодні країн за розвитком людського капіталу. Багато замислююсь над причинами такого розвитку.

Думаю, що дуже багато закладено у менталітеті німців. Акуратність, любов до порядку, працелюбність, інтерес до технічного розвитку, і відчуття спільноти – це ті риси, які зробили Німеччину такою, якою вона є зараз", – написав він.

Ремарка Texty.org.ua. Оцінюючи якість життя в різних країнах, варто пам'ятати про ВВП на душу населення, яке показує загальну кількість вироблених товарів і наданих послуг. Адже від цього залежить кількість сплачених податків. Для порівняння Німеччини й України ось графік.

Чистота та екологія

Ми жили у Баварії в невеличкому селищі майже в горах, і чистота там була вражаюча, попри велику кількість туристів. Хоча у великих містах, біля вокзалів є райони, де багато сміття.

Шлірзі
Шлірзі

Ставлення до тварин

У Німеччині я не бачив бродячих тварин. Не бачив загиблих тварин на дорозі. Не бачив собак на ціпку. Живучи в селі, не чув увечері постійний гавкіт, як в Україні.

Свято у Фішбахау
Свято у Фішбахау

Транспорт і дороги

Громадський транспорт дуже розвинений. Залізничне сполучення є навіть у невеличких містах. Мережа метро та приміських поїздів у Мюнхені в рази більш розвинена, ніж у Києві, хоча Мюнхен набагато менший за населенням. Поїзди тихіші, швидкі, тепліші, колія у доброму стані. Хоча інколи бувають страйки та запізнення поїздів. Дороги майже ідеальні навіть у селах.

Головний вокзал Берліна
Головний вокзал Берліна

Безплатна вища освіта

Навіть для іноземців освіта безкоштовна, але за умови знання німецької мови на високому рівні С1 та непростого вступу, навіть для німців.

Підземні комунікації

Навіть у селах та невеличких фермах більшість комунікацій (світло, вода, електрика та інтернет) — під землею. Якість питної води дуже висока, перебоїв майже немає.

Будинок у Нойхаузі
Будинок у Нойхаузі

Краса навколо, відчуття гармонії

Люди в Баварії думають не тільки про свій дім та маєток, але також про те, як буде виглядати селище в цілому. Тому все дуже гармонійне. Тут немає парканів з профнастилу, або будинків-монстрів, які дисонують з історичними будівлями. А фермери часто залишають на маєтку окремі мальовничі дерева. Тому краєвиди поряд з дорогою майже казкові.

Озеро Шлірзі
Озеро Шлірзі

Дитячі майданчики

Особливість німецьких майданчиків — багато дерева та природних матеріалів, різні мотузкові прилади, а також водні розваги.

Фішбахау
Фішбахау

Доступ до водойм

У Баварії багато озер, і майже всюди є гарні підходи до води, пляжі та велосипедно-пішохідні доріжки. Берегова смуга зазвичай дуже чиста.

Серфінг у Мюнхені
Серфінг у Мюнхені

Ввічливість персоналу та держслужбовців

Не знаю, чи ця ввічливість щира, чи ні, але дійсно люди більше посміхаються та не дозволяють собі хамську поведінку.

1 травня у Фішбахау, підняття майбаума — травневого дерева, символу весни, радості, пробудження природи
1 травня у Фішбахау, підняття майбаума — травневого дерева, символу весни, радості, пробудження природи

Якість будівництва

У будівництві використовується багато техніки, навіть для зведення котеджу встановлюється окремий кран. Для покрівлі використовується вироблена на фабриці просушена деревина. Використовуються більш дорогі та якісні матеріали, ніж в Україні. Для будівництва треба обов'язково працювати з фірмою, яка має ліцензію. Все це робить житло дуже дорогим, але якісним.

Будинок для українських біженців у Фішбахау
Будинок для українських біженців у Фішбахау

Сортування сміття

Кожен житель має щонайменше 5 різних баків для сміття. Крім того, пластикові та скляні пляшки треба здавати у супермаркет та отримувати від 0,09 до 0,25 євро за кожну повернену пляшку. Якщо ці гроші непотрібні — їх можна прямо в автоматі пожертвувати на благодійні фонди.

По дорозі на гору Вендельштайн
По дорозі на гору Вендельштайн

Доброчесність у сплаті податків

Для німців дико чути, що хтось отримує зарплату у конверті або не платить податки. У Німеччині кожен бачить гарні результати від сплати податків — дороги, школи, соцзахист, тому більшість законослухняно сплачує податки.

Басейни та спортивні споруди

Басейни є навіть у невеличких селищах, у тому числі відкриті басейни з аквапарками. Вони досить дешеві, до них приводять дітей зі шкіл, а також там є багато осіб пенсійного віку. Багато футбольних полів та спортзалів.

Біля басейну Фішбахау
Біля басейну Фішбахау

Якість лікарень та медицина

Як сімейні амбулаторії, так і районна лікарня в нашому регіоні дуже гарно оснащені та мають сучасний дизайн, більш схожий на готель, ніж на лікарню.

Соціальний захист та безпека

У Німеччині для звичайної людини без психічних розладів майже неможливо скотитися нижче рівня бідності. На кожну дитину сплачується Кіндергельд — виплата у розмірі близько 250 євро на місяць, незалежно від доходу людини. Виплати йдуть до 25 років, якщо дитина продовжує вчитись. Крім того, у разі безробіття держава сплачує вартість оренди житла та від 450 до 500 євро на людину, плюс медстраховку, поки вона шукає роботу. Можуть оплачуватися різні мовні та професійні курси. У нашій місцевості майже не буває криміналу, у людей немає потреби ставити високі паркани та наймати охорону.

Сімейне кафе у Баварії
Сімейне кафе у Баварії

Можливості для людей з особливими потребами

Люди з особливими потребами отримують додаткові сервіси, а якщо вони одинокі та не мають піклувальника, і просто за бажанням, то вони можуть жити у різноманітних будинках підтриманого проживання (по 5-10 людей у кожному), а також у поселеннях з таких будинків. Є можливість вибрати діяльність у різноманітних майстернях. Житлові умови у таких будинках дуже непогані — не менш 15 м кв. окрема кімната з адаптованим санвузлом, часто ще й з балконом. І все це майже безплатно.

Безбар'єрність

У великих містах життєвий простір адаптований під велосипедистів, пішоходів, людей з дитячими візками та людей з інвалідністю. Дуже багато ліфтів на станціях. Пересування у великому місті на громадському транспорті та велосипедах часто набагато комфортніше та дешевше, ніж на власному авто.

Екологія та зелені технології

Зараз майже на кожному новому будинку в Німеччині встановлюють сонячні панелі. Навіть у гірській Баварії, де сонця не так багато. Багато вітряків. У Баварії я майже не бачив диму від заводів. Річки навіть в центрі Мюнхена доволі чисті й придатні до купання. Ліси та поля поряд з дорогами також чисті. Пересуваючись Німеччиною, бачиш багато красивих природних ландшафтів, і навіть важко уявити, що це одна з найбільш промислово розвинених країн світу.

Читайте також: Австрія в деталях. Що формує європейський спосіб життя і що варто з цього запозичити українцям

досвід зміни біженці якість життя німеччина

Знак гривні
Знак гривні