Фільм "20 днів у Маріуполі" здобув нагороду BAFTA 2024. Список переможців британської кінопремії

У неділю, 18 лютого, у Королівському фестивальному залі у Лондоні пройшла 77-а церемонія вручення "британського Оскара" – BAFTA 2024.

Євген Малолєтка (зліва направо), Мішель Мізнер, Василіса Степаненко, Рені Аронсон-Рат та Мстислав Чернов спереду по центру, Лондон, 18 лютого 2024 року. Фото: Kate Green/BAFTA/Getty Images for BAFTA
Євген Малолєтка (зліва направо), Мішель Мізнер, Василіса Степаненко, Рені Аронсон-Рат та Мстислав Чернов спереду по центру, Лондон, 18 лютого 2024 року. Фото: Kate Green/BAFTA/Getty Images for BAFTA

Перемогу у номінації "найкращий документальний фільм" здобув фільм "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова, пише УП.Життя.

Стрічка, знята в перші дні російського вторгнення в Україну та облоги окупантами Маріуполя, претендувала на премію у двох номінаціях: "найкращий фільм не англійською мовою" та "найкращий документальний фільм". Але взяла перемогу лише в документальній категорії.

На сцену за статуеткою BAFTA піднявся Мстислав Чернов, а також продюсерка Василіса Степаненко, яка разом із Черновим та фотокореспондентом Євгеном Малолєткою працювала в оточеному Маріуполі у 2022 році. Під час промови режисер "20 днів у Маріуполі" згадав про Авдіївку, яку після багатьох місяців боїв окупувала Росія.

"Позавчора впало ще одне українське місто – Росія окупувала Авдіївку. І багато міст до неї. Тому історія Маріуполя – це символ усього, що відбулося. Символ боротьби й віри. Дякуємо, що підтримуєте наш голос і даєте почути нас. Продовжмо боротися далі", – сказав Чернов.

Загалом тріумфатором британської кінопремії став фільм Крістофера Нолана "Оппенгеймер". Епічний байопік про творця атомної бомби Роберта Оппенгеймера здобув сім премій BAFTA, зокрема за "найкращий фільм", "найкращу режисуру", "найкращу чоловічу роль" (Кілліан Мерфі), "найкращу чоловічу роль другого плану" (Роберт Дауні-молодший), "найкращу операторську роботу", "найкращий монтаж" та "найкращу оригінальну музику".

Також одразу по кілька нагород забрали з церемонії фільм Йоргоса Лантімоса "Бідолашні створіння". Історія оживленої після самогубства Белли Бакстер здобула п'ять відзнак: за головну жіночу роль для Емми Стоун, за костюми, грим і зачіски, "найкращий художник-постановник" і "найкращі спеціальні візуальні ефекти".

Три статуетки премії BAFTA фільм Джонатана Глейзера "Зона інтересу", який виходить в український прокат 22 лютого. Стрічка про родину коменданта табору Освенцим здобула три нагороди і стала першим фільмом в історії премії, який здобув перемогу в номінаціях "найкращий британський фільм" та "найкращий фільм не англійською мовою".

Список переможців BAFTA 2024:

Найкращий фільм – "Оппенгеймер"

Найкращий британський фільм – "Зона інтересу"

Найкращий фільм не англійською мовою – "Зона інтересу"

Найкращий дебют – "Мати-Земля"

Найкращий документальний фільм – "20 днів у Маріуполі"

Найкраща анімація – "Хлопець і чапля"

Найкращий режисер – Крістофер Нолан, "Оппенгеймер"

Найкращий сценарій – "Анатомія падіння"

Найкращий адаптований сценарій – "Американське чтиво"

Найкраща акторка – Емма Стоун, "Бідолашні створіння"

Найкращий актор – Кілліан Мерфі, "Оппенгеймер"

Найкраща акторка другого плану – Давін Джой Рендольф, "Залишенці"

Найкращий актор другого плану – Роберт Дауні-молодший, "Оппенгеймер"

Найкращий саундтрек – Людвіг Йораннсон, "Оппенгеймер"

Найкращий кастинг – "Залишенці"

Найкраща операторська робота – Хойте ван Хойтема, "Оппенгеймер"

Найкращий монтаж – "Оппенгеймер"

Найкраща робота художника-постановника – "Бідолашні створіння"

Найкращі костюми – "Бідолашні створіння"

Найкращі грим та зачіски – "Бідолашні створіння"

Найкращий звук – "Зона інтересу"

Найкращі спецефекти – "Бідолашні створіння"

Нова зірка – Міа Маккенна-Брюс

кіно британія маріуполь премія

Знак гривні
Знак гривні