Чим іноземні чоловіки відрізняються від українських. Розповідь біженки Олександри

Українка Олександра, яка після початку повномасштабної війни виїхала до Польщі, розповіла виданню Sestry, чим українські чоловіки відрізняються від іноземців. Texty.org.ua публікують найцікавіші фрагменти інтерв'ю.

Джерело фото: Sestry
Джерело фото: Sestry

42-річна Олександра народилася й виросла в україномовній сім’ї у Донецьку. Згодом приїхала до Києва, вступила в аспірантуру, вийшла заміж, народила двох доньок.

Жила сім’я під Києвом, у селі Блиставиця Бучанського району. З чоловіком Олександра прожила 15 років, але розлучилася через його зраду.

Початок великої війни, розповідає вона з гіркотою, спостерігали «з перших рядів». Село Блиставиця міститься за пару кілометрів від смуги Гостомельського аеропорту. Олександра виїхала з окупації, коли почали розстрілювати людей.

Сестра, яка на той час вже була в Кракові, покликала приїхати до неї. Після довгої важкої дороги Олександра, на руках якої було двоє дітей і мама з інвалідністю, опинилася в Польщі. Вже через тиждень жінка вийшла на роботу, яку знайшла через знайомих. Польську знала, бо свого часу вчилася в Люблінському університеті. Знайомих мала, бо в Україні організовувала освітні заходи для дітей. У Кракові пішла працювати в школу.

"Я справді була вихована з думкою, що жінці конче потрібен чоловік. Ось я у Кракові, багатонаціональному місті, оговталася трохи від стресу, маю роботу. І я вирішила піти на побачення.

Поставила собі за мету раз на тиждень, щосуботи, виходити на вулицю. Мені треба було розвантажити мозок. Щовечора, перед сном, я забороняла собі читати новини, замість того листуючись з чоловіками", – розповідає Олександра.

Її перше побачення було з поляком. Вони тільки зустрілися, чоловік їй одразу сказав: «У мене є пекарня, і я збираю дівчат-біженок. Вони в мене працюють, а я їм допомагаю у господарстві як чоловік і ще сексуальними послугами».

"За цим принципом він збирався відкривати вже третю пекарню. Це був травень 2022-го, коли йшов основний потік українських біженок до Польщі.

Через жіночі спільноти я знала, що біженкам подібні пропозиції надходили регулярно: ти у чужій країні, сама, бідна-нещасна, задовольни мої нетипові сексуальні бажання, а я тобі допоможу грошима. Такі пропозиції для українок були по всьому світу, не тільки у Польщі.

Звісно, що я відмовилась іти працювати в пекарню.

Наступна моя зустріч також була з поляком. Починалося все невинно, з чаю. А потім ми якось дійшли до теми Волині… І ледь не повбивали одне одного! Тоді я вирішила, що на побачення з поляками наразі більше не ходитиму (сміється)", – розповідає Олександра.

Іноді траплялися дуже цікаві чоловіки, додає вона.

"Наприклад, я досить довго листувалася з індусом, який мені цитував якусь їхню книжку у стилі «Пісні пісень». Він не просив зустрічі, тільки сипав цитатами, я їх перекладала, відписувала: «Wow, як гарно, давай ще!» Це реально відволікало. Заразом підтягнула свою англійську.

Потім я купила підписку на тіндері, бо з нею можна і самій писати людині, яка сподобалася. Я шукала цікавих чоловіків для спілкування. Знайшла, наприклад, класичного «виживальника». Я про таких досі тільки читала! Він мав ділянку в глухому селі в Татрах, зробив все для автономного життя, отримав дозвіл на зброю. Під час ковіду жив самотою, працював віддалено й тішився з того. Але згодом стало йому сумно, тож шукав жінку, яка погодиться жити з ним в бункері. Довго мене запрошував" – згадує жінка.

Олександра розповідає, що на тіндері швидко зрозуміла, що варто йти у двох напрямках: шукати стосунки та не виключати розваги.

"Але швидко виявилося, що більшість іноземців, які шукають жінок, хочуть, аби їх обслуговували. Я вже була заміжня і не бачу жодної потреби влазити в це знову. Я шукала стосунків на засадах партнерства. «Я принесу тобі чайок в ліжко, а потім ти принесеш чайок мені». Більшість чоловіків, які мені траплялися, були до такого не готові. Зокрема, українці.  

Європейці пошук обслуги хоч чимось маскували, присипали романтикою. Українські чоловіки на першому побаченні рубали: я прийду до тебе на борщ і секс. Були це переважно хлопці, які виїхали ще до війни, а тепер раділи, що приїхало багато самотніх жінок. Вони за інерцією сподівалися, що їм даватимуть за сам факт їхнього існування. З часом їм довелося збавити оберти. Бо конкуренція. А різниця навіть у вигляді між українськими чоловіками та іноземцями — капітальна, і не на користь українців", – каже Олександра.

Вона розповідає, що чотири місяці мала стосунки з індусом у стилі friends with benefits (у перекладі — друзі з привілеями, так називають секс без обов'язків — Ред.).

"Ще зустрічалася з турком. Він соціолог, ми швидко знайшли спільну мову. З індусом я непогано прокачала англійську, і з турком ми могли годинами розмовляти.

Зустрічалися три місяці, аж він захотів серйозних стосунків і шлюбу. Я пояснювала, що не хочу заміж, але він мене не чув. Дізнавався по консульствах про формальності. А потім зробив офіційну пропозицію. Я відмовила", — розповідає жінка.

Олександра ділиться, що після стосунків з турком "перейшла на італійців і французів".

"З французом дійшло до близькості. Від нього я була у цілковитому фізичному захваті. Але забувала про нього, як тільки від нього виходила. Тож вирішила зайнятися собою, пішла до психолога з питанням, де мої емоції.

Пояснив, що від стресу і побаченого я від'єднала емоції від розуму. Деякі люди з цим живуть все життя, і їм це нормально. Але не для таких експресивних, як я. Ми попрацювали. За кілька сеансів у мене по щоці скотилася перша за півтора року сльоза. Тоді я відчула ще більшу потребу в собі розібратися.

Діти поїхали в табір, я мала тиждень спокою. Француз запропонував мені спільні канікули в Іспанії. Я відмовила. Мені потрібен був цей тиждень, щоб побути наодинці", — згадує жінка. Через відмову поїхати у подорож її стосунки з французом розпалися.

"Тим часом закінчилася підписка на тіндер, а інші платформи для знайомств показали чоловіче дно.

Але на Баду (Badoo) я не виставила обмеження на вік, і мені стали писати двадцятирічні хлопці. Неочікувано я знаходжу українського хлопчика, моряка, 28 років. І я таки наважилася на велике плавання. У мене була певна стабільність з роботою, емоційність поверталася.

Хлопчик писав так гарно, ніби користувався чатом GPT. Ми зустрілися — виявилося, що він і в житті такий розумник. Пояснив, що моряк, був в морі, коли почалася війна, тепер працює далі й донатить. Милий, турботливий, познайомився з моїми дітьми, мамою, котами... і не перелякався.

Зустрічаємось вже декілька місяців, я закохалася в нього палко, наче підліток. Ми ходимо за ручки, цілуємося на зупинках... І я дуже цьому рада. До мене повернулися відчуття", — каже Олександра.

Утім, додає жінка, вона не планує виходити заміж. "Загалом шлюб потрібен для того, щоб народити спільно дітей і мати юридичну захищеність. А коли дітей вже не плануєш?

Схожі думки відвідують багатьох біженок. Нам з дитинства втовкмачували, що чоловік, хай поганенький, але має бути, бо коли ти одна, то з тобою щось не так.

Так, буває важко, але це важко — легше, ніж з нікудишнім чоловіком.

І це в Україні жінка з дітьми — другий сорт з причепом. На Заході ти насамперед жінка. Моя мама, мої діти, мої коти не були тягарем для турка, коли він хотів зі мною одружитися. І француз не робив вигляд, що я існую тільки для його втіхи і тільки без дітей. А як індієць допомагав мені шукати мою дочку, яка загубилася!

Я пробувала зустрічатися з одним білорусом, політичним біженцем. Він був чудовий, але не хотів навіть чути про моїх дітей. Наче ми з ним мали існувати у вакуумі.

Я навчилася думати про себе як про цінність, проаналізувала історії інших жінок-біженок. І не можу збагнути: навіщо мені чоловік на постійній основі. Поганенькі чоловіки тільки створюють проблеми, вимагають обслуговування і крадуть час. А хороший... піди знайди, якщо зможеш", — підсумовує Олександра.

Про проблеми в стосунках інтернаціональних пар читайте в цьому інтерв'ю психологині із Відня

біженці польща війна люди стосунки

Знак гривні
Знак гривні