На дні Балтійського моря вчені знайшли загадкову стародавню мегаструктуру (ФОТО)

У німецькій затоці Мекленбург, на глибині 21 метра, вчені знайшли стародавню мегаструктуру, що датується кам'яним віком, повідомляє Science Alert.

Частина Blinkerwall (Філіп Хой)
Частина Blinkerwall (Філіп Хой)

Складена з великих каменів, вона має довжину майже кілометр і не піддається природному поясненню — тобто, схоже, що її навмисно збудували з певною метою за тисячі років до того, як її поглинуло море.

Німецька дослідницька група на чолі з геофізиком Якобом Ґерсеном з Кільського університету вважає, що ця споруда є стіною, яка, можливо, допомагала мисливцям-збирачам, що населяли цей регіон багато років тому, у полюванні.

Своє відкриття вони назвали Blinkerwall.

"Цей об'єкт є однією з найдавніших задокументованих мисливських споруд, створених людиною на Землі, і входить до числа найбільших відомих споруд кам'яного віку в Європі, — пишуть дослідники у своїй роботі. — Вона стане важливою для розуміння стратегій виживання, моделей мобільності та надихне на дискусії щодо територіального розвитку в західному регіоні Балтійського моря".

Ґерсен та його команда знайшли Блінкерволл за допомогою гідроакустичної зйомки з високою роздільною здатністю, автономного підводного апарату та людей-дайверів, які досліджували бухту і нанесли на карту справжню площу споруди.

Зібрані дані виявили довгу ділянку з 1 670 окремих каменів, що простягається на 971 метр. Ці камені здебільшого були менше метра заввишки і менш як 2 м завширшки, розташовані один біля одного по всій довжині споруди.

Команда каже, що цілісність і акуратність навряд чи є результатом природних процесів, до того ж структура, схоже, прилягала до давньої берегової лінії або болота. Однак навряд чи Блінкерволл слугував рибозагороджувальною греблею, оскільки дослідники не змогли виявити потоку води, необхідного для належної функціональності.

Він також не міг слугувати берегоукріпленням, оскільки 2 метри — це занадто вузька товщина для основи берегової стіни. І будівництво гавані, за їхніми словами, також малоймовірне, оскільки люди, які населяли цей регіон понад 10 000 років тому, навряд чи займалися морськими подорожами.

"Виходячи з наявної інформації, — пишуть дослідники, — найбільш правдоподібною функціональною інтерпретацією Блінкерволла є те, що він був побудований і використовувався як мисливська споруда для перегону стад великих копитних тварин". У той час це були насамперед північні олені або зубри.

Хоча датування таких споруд є складним завданням, дослідники вважають, що Блінкерволл був побудований понад 10 000 років тому, виходячи з віку навколишніх об'єктів, і занурений під воду Балтійського моря близько 8 500 років тому.

Відтоді вона залишилася під хвилями у відносно незайманому стані, що робить її цінним джерелом для розуміння історії людства.

Дослідження було опубліковане в науковому журналі PNAS.

Європа відкриття історія наука

Знак гривні
Знак гривні