Республіканці й західні високопосадовці розкритикували Трампа за погрозу покинути союзників по НАТО

Низка однопартійців колишнього президента США Дональда Трампа розкритикували його за те, що він не хотів би захищати членів НАТО від майбутнього нападу Росії, якщо внески цих країн в оборонний альянс будуть відставати від запланованих.

Трамп і Столтенберг. Фото: REUTERS/Kevin Lamarque
Трамп і Столтенберг. Фото: REUTERS/Kevin Lamarque

Про це пише Reuters.

"Ось чому я вже давно кажу, що він не гідний бути президентом Сполучених Штатів", – сказав екскандидат у президенти від республіканців Кріс Крісті в інтерв'ю телеканалу NBC.

Під час політичного мітингу в суботу в Південній Кароліні Трамп поскаржився на те, що він назвав "простроченими" платежами деяких країн НАТО, і згадав, за його словами, минулу розмову з главою "великої країни" про напад Росії на такі країни.

"Ні, я б не захищав вас. Насправді я б заохочував їх (Росію) робити все, що вони, чорт забирай, хочуть. Ви повинні заплатити", – сказав Трамп.

Неспроможність багатьох з 31 члена НАТО досягти цільового показника витрат на оборону на рівні не менше 2% від валового внутрішнього продукту вже давно є джерелом напруженості у відносинах зі Сполученими Штатами, чиї збройні сили становлять основу військової могутності альянсу. За оцінками НАТО, лише 11 членів Альянсу витрачають кошти на рівні цільового показника.

Колишня губернаторка Південної Кароліни Нікі Хейлі, яка є єдиною конкуренткою Трампа на номінацію в президенти США від республіканців у 2024 році, заявила: "Останнє, що ми коли-небудь хотіли б зробити, це стати на бік Росії".

В інтерв'ю телеканалу CBS вона додала: "Не ставайте на бік того, хто вторгся в країну, і півмільйона людей загинули або були поранені через (президента Росії Володимира) Путіна" в його війні проти України.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем, близький союзник Трампа, в коментарі Reuters заявив, що він не згоден "з тим, як він (Трамп) це сказав", маючи на увазі зауваження НАТО. Грем додав: "Росія нікого не атакувала, коли він був президентом, і якщо він знову стане президентом, то не атакуватиме".

Видання Politico повідомило, що сенатор-республіканець Том Тілліс звинуватив помічників Трампа в тому, що вони не змогли пояснити колишньому президенту, що Сполучені Штати як член НАТО зобов'язані захищати будь-якого члена альянсу, який зазнав нападу.

Видання також цитує сенатора-республіканця Ренда Пола, який назвав висловлювання Трампа "дурницею".

У неділю, коли в Сенаті проходили дебати з приводу прохання президента Джо Байдена про надання надзвичайної допомоги, щоб допомогти Україні відбити російську агресію та Ізраїлю у його війні з ХАМАС у Секторі Газа, деякі республіканці стали на захист Трампа.

"Практично кожен американський президент в той чи інший момент так чи інакше скаржився на те, що інші країни в НАТО роблять недостатньо. Трамп просто перший, хто висловив це в таких термінах. Але у мене немає жодного занепокоєння, тому що він був президентом і раніше", – сказав сенатор Марко Рубіо в інтерв'ю CNN.

Реакція західних високопосадовців

Reuters також пише, що заяви Трампа розкритикували високопосадовці Заходу.

"Будь-які припущення про те, що союзники не будуть захищати один одного, підривають всю нашу безпеку, включно з безпекою США, і наражають на підвищений ризик американських і європейських солдатів", — заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у письмовій заяві. "Будь-яка атака на НАТО буде зустрінута об'єднаною і сильною відповіддю", — додав він.

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш сказав: "Девіз НАТО "один за всіх, усі за одного" є конкретним зобов’язанням. Підрив довіри до країн-союзників означає послаблення всього НАТО", – написав він на платформі X. "Жодна виборча кампанія не є приводом для гри з безпекою Альянсу", — наголосив він.

Після коментарів Трампа міністерство закордонних справ Німеччини опублікувало повідомлення "Один за всіх і всі за одного" з хештегом #StrongerTogether у своєму англомовному обліковому записі X.

"Нерозважливі заяви про безпеку #НАТО та солідарність за статтею 5 служать лише інтересам (президента Росії Володимира) Путіна", — цитує президента Ради ЄС Шарля Мішеля Reuters.

Заяви Трампа викликали різку реакцію з боку Білого дому й президента США Джо Байдена.

"Визнання Дональда Трампа, що він має намір дати Путіну зелене світло для продовження війни та насильства, продовження його брутального нападу на вільну Україну і поширення його агресії на народи Польщі та країн Балтії, є жахливими й небезпечними", — цитує Байдена The Hill.

Він попередив, що потенційний другий термін Трампа зруйнує американські міжнародні відносини та заохотить ворогів США.

НАТО трамп протидія рф республіканці сша

Знак гривні
Знак гривні