Як не отримати мільйонний штраф від української податкової. Поради підприємцям, які мають компанії за кордоном

До 1 травня 2024 року всі українці, які мають бізнес або володіють частками в іноземних компаніях, мають повідомити про це українську податкову та подати звітність. Норма про КІК (контрольовані іноземні компанії) стосується не тільки великих бізнесів, а й підприємців, які, наприклад, продають товари на світових маркетплейсах.

Власник консалтингового сервісу Amazon-Start Андрій Бугрім розповів українському Forbes, як не отримати штраф від податкової. Texty.org.ua публікують ключові тези підприємця.

Щоб організувати торгівлю товарами на світових майданчиках Amazon, мені довелось зареєструвати компанію в Великій Британії, розібратись з податками в Британії, ЄС та США і зараз приготуватись до подачі додаткової звітності у нас в Україні. За неподання повідомлень про набуття чи припинення контролю над закордонною юридичною особою (КІК) передбачено штраф у розмірі 805 200 грн, за неподання звітності щодо діяльності такої компанії – 268 400 грн. Цього року ми все ж маємо почати звітувати.

Україна не має формалізованого процесу виходу з податкового резидентства, тому факт проживання понад 183 днів в іншій країні протягом року не завжди означає, що Україна вже не сприймає вас своїм податковим резидентом, і відповідні штрафні санкції можуть чекати вас вдома.   

Контрольованою іноземною компанією є будь-яка юридична особа або організаційна форма без статусу юридичної особи (наприклад, партнерства чи трасти), яка зареєстрована у будь-якій іншій країні, і при цьому контролюється податковим резидентом України. 

Контролюючою особою може бути як фізична, так і юридична особа. І, згідно з Податковим Кодексом України, контролери мають подавати в українську податкову повідомлення про придбання, зміну або втрату частки в іноземній компанії, про набуття чи втрату певних форм контролю. З 2024 року контролюючі особи повинні подавати фінансову звітність в Україні по такій іноземній компанії.

Які зобов’язання мають підприємці по КІК

  1. Подати повідомлення в період 60 календарних днів з моменту набуття чи втрати контролю над іноземною компанією або частки в КІК.
  2. Подати звіт за 2022 та 2023 роки про діяльність компанії до 1 травня 2024-го, якщо контролер є фізичною особою, до 1 березня 2024 року, якщо контролер є юридичною особою. Подається він разом із річною декларацією фізичної особи або податковою декларацією підприємства за звітний податковий рік.

Подача повідомлення та звіту відбувається в електронній формі через особистий кабінет разом із декларацією за кожною КІК окремо. Таким чином, якщо ви контролююча особа у кількох компаніях, то вам потрібно підготувати повідомлення та звіти по всіх підприємствах.

Чи може податкова дізнатися про іноземні рахунки українців? Така ймовірність існує, враховуючи що з серпня 2022 року Державна податкова служба України приєдналася до Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки, так званої багатосторонньої угоди CRS. 

Чи дізнається податкова про наявність у резидента України зареєстрованої компанії за кордоном? Вважаю, що так. У Великій Британії, наприклад, відкриті реєстри підприємців. У США з цього року є обовʼязок надання інформації щодо іноземних засновників до Міністерства фінансів цієї країни, штрафи за ненадання такої інформації сягають $10 000, тож ймовірність «сховатись» за закритими реєстрами певних штатів також прямує до нуля. 

Відзначу, що в більшості випадків є більший ризик отримати штрафи за неподання інформації, ніж зобов’язання у сплаті додаткових податків в Україні. Тож в якому випадку ця необхідність виникне після подачі звітності щодо КІК? Для кожної конкретної країни та типу реєстрації ситуація може відрізнятися.

Наприклад, якщо вашу компанію зареєстровано в Великій Британії як LTD, її річний прибуток становить до €2 млн і сплати дивідендів не було, то в Україні у вас не виникає обовʼязків по додатковій сплаті податків. Але, якщо ви отримували заробітну плату в такій компанії зі сплатою податків у Британії, то у вас виникає обовʼязок подати декларацію про доходи фізичної особи та сплатити 1,5% військового збору, бо цей податок не підпадає під конвенції про уникнення подвійного оподаткування. 

Інший приклад: ви створили LLC у Флориді (sole member) і вказали, що сплата податків відбуватиметься в Україні. В такому разі весь ваш дохід вважається доходом фізичної особи та після подачі декларації вам буде необхідно сплатити податок на дохід фізичної особи (18%) та військовий збір (1,5%) в Україні. 

За два останні роки Державна податкова служба отримала 8366 повідомлень про набуття у власність, реєстрацію та продаж/ліквідацію іноземної контрольованої компанії або утворення без статусу юридичної особи, з яких 7956 – від фізичних осіб – резидентів України та 410 – від юридичних осіб. 

На загальному інформаційному ресурсі Податкова декларує, що штрафи за несвоєчасне подання повідомлення не застосовуватимуться, тому до 1 травня 2024 року той, хто ще не виконав вимоги законодавства стосовно КІК, ще може встигнути це зробити. 

бізнес податкова закордон штраф

Знак гривні
Знак гривні